Parlamentarilor nu le pasă de victimele violenței în familie. Programul ”Prima bătaie e ruptă din rai“, adoptat tacit în Senat

0

Deși este un subiect extrem de sensibil și foarte dezbătut de 30 de ani în societate, pare că nu facem nici un pas în față. Într-o țară în care violența în familie atinge cote alarmante, într-o țară unde conform celor mai noi statistici la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată de partenerul de viață, acestea reprezentând doar cazurile raportate, numarul real este preconizat ca fiind mult mai mare.

Deoarece în mediul rural acest fel de abuzuri sunt la ordinea zilei, femeile de aici în general preferă să tacă și să nu spună nimic pentru așa sunt învățate și educate de cele mai multe ori chiar de rudele și personale apropiate, învățături din moși strămoși  precum: “Bătaia este ruptă din rai” și alte idei de acest fel care să încline victima  să se obișnuiască cu acest fel de viață pentru care tot ele s-ar face responsabile, idei de acest fel fiind duse mai departe din generație în generație, dar și “contribuția” politicienilor la această situație, prin nivelul extrem de scăzut de educație sau nivelul de trai foarte scăzut.

Mai nou, senatorii au tărăgănat o iniţiativă pentru schimbarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie până când aceasta nu a mai fost discutată în plen, de toţi parlamentarii, fiind adoptată tacit în forma sa iniţială. Controversata inițiativă legislativă prevede că, în cazul în care există o singură plângere penală referitoare la un agresor iar victima ajunge la împăcare cu acesta, el nu mai răspunde penal. Inițiativa aparține aleșilor UDMR, dar este susținută și de parlamentari ai PSD, PNL şi USR.

Citește și O femeie, obligată la daune morale după ce soţul a aflat de pe Facebook că a fost părăsit

Jurnaliștii Adevărul dau și două exemple în care s-ar aplica această lege. Un soţ denunţat de soţie autorităţilor în ceea ce priveşte o posibilă agresiune va scăpa de sancţiuni sau răspundere penală dacă aceasta îşi retrage plângerea şi dacă el este la prima abatere consemnată în documente oficiale. De asemenea, un copil care îşi reclamă un părinte sau părinţii, dacă îşi retrage plângerea, de bună voie sau sub presiunea acestora, ar urma să se întoarcă în mijlocul acestora, fără ca împotriva agresorilor săi să fie luate măsuri.

Proiectul a trecut tacit, în condițiile în care România ar trebui să înăsprească legile referitoare la combaterea violenţei domestice, după cum s-a angajat prin ratificarea Convenției de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice).

Așadar, în timp ce restul socialiștilor europeni au ca partid de stânga principale responsabilități și preocupări, o dezvoltare a societății, o societate progresistă și propun inițiative pentru respectarea drepturilor omului fără discriminări de orice fel, cum ar fi starea socială, religia, naționalitatea, culoarea pielii, sexul sau orientarea sexuală, stângacii români propun în parlament ințiative care doar îngrădesc și mai mult drepturile unei comunități, cum ar fi un alt exemplu referendumul pentru familie, care de altfel pe lângă faptul că asuprește drepturile unei comunități și nu respectă ideologia unui partid, se autointittulează ca fiind de stânga, costurile unui referendum sunt enorme, ridicate la câteva zeci de milioane de euro.

Pentru că tot suntem la acest subiect, aproape 50% din copii trăiesc în sărăcie conform ultimilor sondaje. Sunt foarte mulți copii în special în mediul rural care se culcă flămânzi zilnic, asta în timp ce partidul de stânga nu doar că nu aduce niște inițiative care să mai repare măcar o parte din această situație nefericită, dar pare că face totul doar în dezinteresul oamenilor oricum foarte necăjiți.

Autor: Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele