UPDATE: Partidele se întâlnesc astăzi cu Președintele României pentru desemnarea unui nou prim-ministru

0

0ra 13.00

Înainte de întâlnirea cu Preşedintele Klaus Iohannis, Mihai Tudose este propunerea cu care PSD va merge la Cotroceni după votul CExN, informează România TV. Social-democraţii se reunesc luni în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a decide propunerea de premier cu care vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

Liviu Dragnea afirma că are patru variante în minte, dorind ca viitorul prim-ministru să fie “corect” şi cu “putere de muncă”. Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea spunea că sunt luate în calcul şi femei, dar şi oameni de stânga, cu care partidul a mai colaborat, în timp ce secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu vorbea despre o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat oficial joi partidele parlamentare la consultări pentru luni, trimiţând liderilor acestora programul discuţiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane.

Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE sunt chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

În ceea ce priveşte viitorul şef al Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

El a respins “sfaturile” şi “scenariile” politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că “aceste lucruri se stabilesc prin vot”, la fel ca şi majoritatea.

Întrebat cum va “testa” existenţa noii majorităţi parlamentare, aluzie la declaraţiile sale de joi, Iohannis a spus că procedurile constituţionale sunt clare, el urmând să desemneze o persoană după consultări, care va trece prin votul Parlamentului.

“O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. Nu e nicio complicaţie”, a spus, zâmbind, Iohannis.
El a explicat că acestea sunt procedurile constituţionale.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele