
Petrotrans Ploiești a fost o companie transportatoare de petrol din România ce deținea 1.800 de kilometri de conducte subterane. Toate orașele mari ale țării erau legate prin conducte prin care se transportau combustibili precum benzină, motorină, gaz lichefiat.
De ce a fost și nu mai este?
Conductele traversează, prin pământ, 14 județe și au fost construite să transporte, rapid și eficient de la rafinăriile din Ploiești spre marile orașe din sudul țării, și la export, în porturile Giurgiu și Constanța. Din păcate, compania a fost abandonată de autorități și lăsată descoperită hoților de fier vechi. Atfel, în prezent, un patrimoniu de peste o sută de milioane de euro zace în paragină. Ca multe altele de altfel…
Cazul Petrotrans a fost readus în atenția publicului de către TVR, într-un reportaj din 12 aprilie 2017.
În anul 2007, compania de stat care a administrat sistemul de transport de combustibil, Petrotrans Ploiești, a dat faliment din cauza pierderilor uriașe cauzate de furturile din conducte și nu doar din cauza acestui tip de furt. Lichidatorul Mircea Diaconu a vândut terenul, iar rezervoarele și restul au ramas în bătaia vântului și un obstacol pentru cumpărător.
În plus, nu numai furtul conductelor a contribuit la realitatea Petrotrans. După cum s-ar spune în popor, în România se fură tot ce se poate și cine poate. O altă problemă majoră a reprezentat-o furturile de benzină și motorină din conducte. În multe dintre cazuri, politiștii și jandarmii erau complicii hoților. Acest lucru ce a ieșit la lumină în 2003.
„La început sportul era cu bidonul. Găseai trei, patru, cinci, zece bidoane de plastic la locul faptei, cu instalații subțiri. A început să crească și s-au găsit cisterne mari, barje, ceea ce însemna că s-au furat zeci de mii de tone de produs”, explică Dumitru Costea, fost șef-serviciu pază la Petrotrans, citat de Digi 24.
Furtul de petrol din conductele Petrotrans a fost descoperit prima dată de o patrulă de jandarmi la mijlocul anului 2000. Corupția a existat din moși-strămoși, astfel jandarmii au preferat să păstreze tăcerea în schimbul mitei. În 2001, în „afacere” a intrat și un echipaj al Secției 5 din Poliția Capitalei, astfel că, ceea ce în 2000 era un mic business, în 2002, devenise „industrie” de sustras combustibil din conductele Petrotrans. Urmărirea hoților a început după octombrie 2002, iar prima arestare s-a făcut abia în luna aprilie 2003.
„Polițiștii și jandarmii ajungeau să se întâlnească, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, cu persoanele care sustrăgeau din conducte, iar în aceste întâlniri se dădeau sume cuprinse între 100 de dolari și 1.000 de dolari”, declara în Laura Săplăcean, purtător de cuvânt din aceea perioadă la Direcția Națională Anticorupție, Digi 24.
Autoritățile au abandonat un patrimoniu în valoare de peste 100 de milioane de euro. Motivele nu sunt clare, la fel cum nu se știe dacă acest lucru s-a întâmplat inenționat sau nu. Oare ce interese au fost la mijloc? Transportul de combustibili a fost preluat de comapanii private care folosesc autocisterne și calea ferată.
Joaca de-a responsabilitatea între ministerele implicate
Gestiunea sistemului de transport este în sarcina a două ministere, cel al Energiei și cel al Economiei. Însă nici o autoritate nu își asumă răspunderea. Acum ambele instituții sunt în instanță, pasând resposabilitatea de la unul la altul.
Ministerul Economiei susține că Ministerul Energiei este responsabil pentru acest caz. La celălalt pol, Ministerul Energiei afirmă că Ministerul Economiei este instanța competentă privind Petrotrans.
Citește și: Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României
Intr-un reportaj realizat de Digi 24 în anul 2013 reprezentanții fiecărei instituții afirmau:
„Este la Ministerul Economiei, eronat trecută la Departamentul pentru Energie”, declara Corneliu Condrea, în acea perioadă fiind director la Direcția țitei și gaze din Ministerul Energiei.
„Legat de rețeaua Petrotrans. Este o rețea de 1.800 de kilometri și de stații de pompare. Nu este la noi. Este la domnul Varujan Vosganian”, susținea ministru delegat pentru Energie în acel moment, Constantin Niță.
România din 1912 – scria istorie în domeniul petrolier. Azi, România lui 2017 – în voia ministerelor ce joacă pase cu responsabilitatea
Prima conductă de produse petroliere a fost construită în anul 1912, în timpul regelui Carol I. Magistrala, lungă de 285 de kilometri, avea ca scop să lege rafinăria de lângă Băicoi de portul Constanța. Romania a scris istorie și a devenit una dintre primele țări din lume care a exportat produse petroliere.
Ca deobicei, „mulțumită” sportului preferat al oficialităţilor, anume fuga de răspundere, în România, cel mai eficient mijloc de transport al produselor petroliere (și actual patrimoniu) din lume a devenit o poveste istorică ștearsă.
Acum 100 de ani, regele Carol I a înțeles că prin conducte România poate să îşi pună în valoare bogăția de produse petroliere. După un secol, miniștrii actuali nu se înțeleg între ei şi își pasează unul altuia răspunderea pentru un patrimoniu de peste 100 de milioane de euro.
Autor: Maria Scîntee