Patriarhul Daniel: Jertfa lor – temelia libertăţii noastre

0

Comemorarea eroilor din Decembrie 1989 în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală, este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, a afirmat luni patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei.

“Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru darul libertăţii poporului român. A cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989, comemorarea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni, este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, precum şi expresia cea mai reală şi mai profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi a opacităţii mormântului”, a spus patriarhul, în deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

În cuvântul intitulat “Jertfa lor – temelia libertăţii noastre. Cinstirea eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, patriarhul a accentuat că, “dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră”, el subliniind importanţa jertfei tinerilor din Decembrie 1989 pentru recâştigarea şi reafirmarea libertăţii în România.

“Cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989 au fost în majoritate tineri. Aceşti tineri au arătat nu numai curaj, ci şi foarte multă credinţă moştenită de la bunici şi de la părinţii lor. Mulţi dinte ei au îngenunchiat şi au rostit rugăciunea Tatăl Nostru, deşi în şcoli nu s-a mai permis predarea religiei după instalarea regimului comunist ateu în România. În Decembrie 1989, tinerii au simţit prezenţa lui Dumnezeu şi s-au jertfit pentru eliberarea poporului din absurditatea doctrinei politice atee impusă ca ideologie oficială a comunismului ateu şi opresiv. De aceea, în mod spontan, tinerii au strigat în multe locuri din ţară ‘Dumnezeu este cu noi!’ sau ‘Vom muri şi vom fi liberi!'”, a afirmat patriarhul.PF Daniel a subliniat că tinerii care s-au jertfit acum 30 de ani “ne cheamă azi să nu despărţim darul libertăţii de darul credinţei, al sfinţeniei vieţii şi al demnităţii naţionale”.”Comemorarea eroilor români din Decembrie 1989 ne îndeamnă să preţuim mai mult pe toţi cei care luptă şi lucrează pentru libertatea şi demnitatea poporului român în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de a-şi pierde identitatea şi unitatea sa. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos ca jertfa celor care au sacrificat viaţa lor pentru libertatea şi demnitatea poporului român în Decembrie 1989 să fie roditoare de credinţă mai puternică, de fapte bune mai multe, de comuniune frăţească mai intensă. Să ne ajute Dumnezeu să unim permanent libertatea cu responsabilitatea, democraţia cu unitatea românească, demnitatea naţională cu solidaritatea internaţională. Veşnică pomenire eroilor români din Decembrie 1989″, a încheiat patriarhul Daniel.

Citește și: Primele condamnări în dosarul Colectiv

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele