Pensia nu ar trebui să depășească 75% din valoarea salariului net

0
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că pensia nu ar trebui să depășească 75% din valoarea salariului net. Declarația vine pe fondul discuțiilor în coaliție privind o nouă lege a pensiilor și limitarea pensiilor speciale.

 

Dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens, a spus Kelemen Hunor.

„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a spus președintele UDMR.

Vezi și Plata cu ora sau drepturile de autor, excepție de la interdicţia cumulării pensiei cu salariul

El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele