Peste o sută de artişti din ţară vor fi prezenţi în următoarele patru zile, în cel mai mare muzeu în aer liber din România, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, unde va avea loc festivalul ASTRA Multicultural, ajuns la cea de a cincea ediţie.
Deşi festivalul va avea loc în aer liber, vizitatorii sunt rugaţi să se protejeze de infectarea cu noul coronavirus.
„Timpurile actuale ne-au demonstrat că uniţi suntem mai puternici, că împreună reuşim să devenim mai buni. Deviza ASTRA-uniţi prin cultură a evenimentului ASTRA Multicultural – unic în ţară, prin care promovăm frumuseţea tradiţiei şi valorile multietnice, simbolizează la modul cel mai frumos posibil că suntem uniţi şi prin cultură. Însă, nu uitaţi, dragi vizitatori, să păstraţi distanţa socială, pentru că doar prin efortul fiecăruia dintre noi, ne vom putea bucura împreună şi pe viitor, de astfel de evenimente”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.
La acest festival sunt invitaţi şi artişti din comunităţile din ţară, unde locuiesc minorităţi etnice.
„Maratonul gastronomic multietnic va avea loc în Muzeul în aer liber, la Târgul de ţară şi la Gospodăria de boştinar-lumânărar din Sebeşu de Jos, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite şi date la dârstă, Tilişca, Sibiu; Gospodăria de oier transhumant, Răşinari, Sibiu, Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita; Gospodăria de pescari, Mahmudia, Tulcea; Gospodăria săsească de viticultori, Şeica Mică, Sibiu; Gospodăria-atelier de prelucrare a straielor vâltorite şi date la dârstă, Tilişca, Sibiu, zona de reconstituire a locuirii la corturi şi zona sectorului Păstorit. În aceste locaţii, comunităţi de etnici croaţi, turco-tătari, saşi, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari şi români vor găti preparate tradiţionale specifice fiecărei etnii în parte. Vineri, 10 iulie, oierii din Mărginimea Sibiului vor pregăti tocană de noatin cu mămăligă (Gospodărie din Răşinari & sectorul păstorit). Sâmbătă, 11 iulie, turco-tătarii din Constanţa vor pregăti chifteluţe cu linte (Târgul de ţară), iar secuii gătesc gulyas şi tocăniţă cu viţel şi kurtos (Gospodăria din Corund). Tot sâmbătă, 11 iulie, croaţii vor găti papricaş caraşovenesc cu carne de miel la Târgul de ţară. Comunitatea de rromi din Ighişu Vechi va găti şahaimas (varză cu carne) la Poiana Perişani, zona de corturi din Muzeul în aer liber”, se precizează în comunicatul organizatorilor.
Citește și:Operație de succes de separarea a două gemene unite în zona posterioară a capului