Piața berii în 2017. PET-ul rămâne la putere cu peste 50% din consum

0

Piaţa berii a înregistrat o creștere de 2%, în 2017, și a ajuns la un volum de 16,11 milioane de hectolitri, iar consumul s-a situat la 82 de litri pe cap de locuitor. Mai mult de jumătate din consum e reprezentat de berea la PET, ieftină, de calitate redusă și cu valoare adăugată scăzută.

„Piața berii a evoluat firesc pe parcursul anului trecut înregistrând o creștere moderată de 2% în volum. Avem de-a face cu un trend pozitiv pe care deși îl considerăm încă fragil, ne dorim să constituie o bază importantă pentru evoluția pieței berii anul acesta. Factorul determinant pentru conservarea trendului pozitiv al pieței rămâne și în continuare asigurarea unui context economic stabil și a unui cadru de reglementare predictibil. Berea este o băutură extrem de iubită la noi în țară, așa că românii trebuie să continue să se poată bucura de ea alături de toți cei dragi lor”, spune Lucian Ghinea, președintele Asociației Berarii României.

Cu o producție locală în proporție de peste 97% și 70% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii are o influență semnificativă asupra gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea, la nivelul întregii țări, direct și indirect, a peste 85.000  locuri de muncă.

Valoarea adăugată pe care sectorul berii îl generează în toate domeniile conexe de activitate depășește anual 860 milioane euro. La aceasta se adaugă importante contribuții, directe și indirecte, la bugetele de stat și locale, de peste 530 milioane euro/an. Considerăm că este nevoie de un dialog permanent între autorități și sectorul privat pentru a putea fi identificate acele politici publice care au o capacitate reală de a genera creștere pentru economia locală – prin stimularea investițiilor -, implicit de a aduce bunăstare pentru toți românii – prin reglementări salariale corecte”, susține Julia Leferman, director general Asociației Berarii României.

Investiții și consum în 2017

Valoarea investițiilor membrilor asociației în 2017 s-a ridicat la 71,8 milioane euro, în creștere cu 2 milioane euro față de anul anterior.

Până în prezent, investițiile cumulate realizate de membrii asociației de la intrarea acestora pe piață au atins un total de 1,47 miliarde euro.

Preferințele consumatorilor în funcție de tipurile de ambalaje: structura în funcție de ambalaj a pieței a rămas aproape nemodificată față de anul anterior, existând doar mici variații de la un an la altul.

  • Sticlă: 27,46% (-0,22 pp)
  • Doză: 18,2% (+1,1 pp)
  • Keg: 3,38% (-0,27 pp)
  • PET: 50,94% (-0,62 pp)

Importurile de bere din 2017 s-au cifrat la 0,47 milioane de hectolitri, iar producția locală asigură peste 97% din consum. Exportul de bere a fost și el redus, de doar 0,41 milioane de hectolitri.

Sursa: Piața berii în 2017. PET-ul rămâne la putere cu peste 50% din consum

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele