Piaţa de media ajunge la valoarea de 540 milioane de euro

Alexandru Ionescu

Piaţa de media ajunge, la finalul lui 2021, la valoarea de 540 milioane de euro, arată un raport al Media Fact Book.

 

La nivel global, anul 2021 este considerat cel mai bun an din istoria advertising-ului, cu o creştere fără precedent, de 22% faţă de 2020, atingând un record de 710 miliarde de dolari. Pentru 2022, estimările spun că piaţa îşi va păstra traiectoria crescătoare, cu un procent de creştere de 12%, atingând valoarea de 800 miliarde de dolari.

„În ciuda incertitudinii permanente generate de pandemie, a problemelor apărute pe lanţurile de aprovizionare, care afectează sectoare mari ale economiei, sau inflaţiei care a luat avânt, remarcăm în 2021 o revenire treptată a nivelului de consum al populaţiei, care alimentează o redresare mai puternică decât se estima la începutul anului în ceea ce priveşte cheltuielile de marketing şi, implicit, ale pieţei de media. Datele actualizate ale raportului Media Fact Book, făcute publice de Initiative astăzi, relevă faptul că, în România, toate verticalele cheie ale pieţei de media (domenii precum Retail, Pharma, etc.) au înregistrat creşteri mari în 2021, comparativ cu 2020, ceea ce conturează un final de an cu +17% creştere pentru piaţa de media, atingând valoarea de 540 milioane de euro”, arată raportul.

Sunt mai mulţi factori care au provocat creşterea accelerată din acest an. În primul rând, factorul economic, ce se traduce printr-o creştere a PIB-ului de 7%, o recuperare a scăderii economice înregistrate în 2020, pe fondul multiplelor stimulente de care mediul de afaceri şi populaţia a beneficiat. Consumatorii au cheltuit mai mulţi bani decât oricând în acest an, folosind şi economii pe care le-au acumulat în 2020, iar relaxarea restricţiilor de mobilitate a deschis apetitul pentru călătorii şi achiziţii al populaţiei.

Citeste si...  Scandal în tenis pe tema carantinei: câştigaţi 100.000 de dolari stând într-o cameră

În al doilea rând, este vorba despre factorii de creştere organici, stimulaţi de accelerarea adoptării comerţului online, care au dus la o creştere a investiţiei în publicitatea online, dar şi în cea tradiţională, folosită ca mediu pentru a creşte vizibilitatea brandurilor.

Cel de-al treilea factor care a dus la creşterea investiţiilor în media din acest an face referire la evenimentele sportive care au alimentat şi ele surplusul de bugete din 2021 – Campionatul European de Fotbal 2020 şi Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ungaria: controlul excesiv al puterii asupra media


Etichete:
Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *