Piloții afgani care au fugit în Uzbekistan de talibani pleacă spre Emiratele Arabe Unite

0
afganistan aeroport kabul
- Reclama -

Piloţi afgani instruiţi de armata americană şi alţi membri ai personalului militar care au părăsit cu avioane şi elicoptere militare Afganistanul către Uzbekistan pentru a fugi de talibani au început să plece din această ţară către Emiratele Arabe Unite (EAU) în urma unui acord convenit cu SUA, deşi talibanii au cerut autorităţilor uzbece să retrimită în Afganistan aceşti militari şi respectivele aparate de zbor.

 

Potrivit unei declaraţii acordate agenţiei Reuters de un pilot afgan, transferul dinspre Uzbekistan către EAU se va face în mai multe valuri începând de duminică şi se va încheia probabil în ziua următoare sau ceva mai târziu.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu cele 46 de aparate de zbor cu care au plecat militarii afgani, printre care se numără avioane uşoare de atac A-29 şi elicoptere UH-60 Black Hawk.

Vezi și Armele armatei americane au rămas talibanilor

Talibanii au lansat apeluri către militarii care au făcut parte din fostele trupe guvernamentale să se alăture noilor structuri militare pe care ei le formează după preluarea puterii, promiţându-le că nu le vor face niciun rău, insistând că au nevoie în mod special de piloţi.

- Reclama -

Piloţii şi ceilalţi militari afgani care au fugit precipitat în Uzbekistan cu puţin timp înainte ca talibanii să preia puterea la jumătatea lunii august, unii plecând doar cu hainele de pe ei, sunt găzduiţi într-o tabără lângă oraşul Termez. Ei spun că se simt acolo ca nişte prizonieri, cu restricţii de deplasare şi alimente şi asistenţa medicală insuficiente, şi se tem că ar putea fi expulzaţi în Afganistan.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele