Planul european pentru reactivare economică, un eșec. Germania şi Olanda au refuzat să împartă costurile crizei sanitare

0

Planul european pentru reactivare economică, care ar fi trebuit să fie adoptat joi, în cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, a eşuat după ce Italia şi Spania au cerut măsuri mai clare, iar Germania şi Olanda au spus că refuză să împartă costurile crizei sanitare, scrie News.ro.

 

Obiectivul întâlnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei să cadă de acord asupra unei „stategii coordonate” pentru recuperarea normalităţii sociale, economice şi industriale odată ce pandemia va fi depăşită, dar disputele dintre cele patru state au făcut ca, după şase ore de teleconferinţă, să nu fie luată nicio hotărâre.

Potrivit presei spaniole, Pedro Sánchez, şeful Guvernului spaniol, şi Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat să sprijine o declaraţie comună cu un text vag şi fără măsuri concrete, iar conform unor surse diplomatice, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a întrebat pe toţi participanţii la videoconferinţă dacă sunt de acord cu propunerea făcută iniţial. Sánchez a răspuns negativ şi a avertizat că nu semnează „niciun acord care nu fixează un mandat clar pentru ca miniştrii Economiei să poată continua munca” pe un plan anticriză.

Giuseppe Conte a susţinut acest lucru, astfel că Charles Michel a fost obligat să regândească termenii textului.

S-a ajuns la concluzia că miniştrii au la dispoziţie 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnată la recesiune anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.

Reuniunea a fost marcată de tensiuni între nord – care a susţinut că fiecare ţară să iasă din criză prin propriile resurse şi sud – care a cerut o acţiune coordonată.

În acest context, guvernele german şi olandez, susţinute de Austria şi Finlanda, refuză ca în recuperarea economică să fie folosite resure comunitare – cancelarul german Angela Merkel a spus că nu va accepta euro-obligaţiunile pe care le-au adus în discuţie nouă ţări, în frunte cu Spania, Franţa şi Italia; preşedintele francez Emmanuel Macron a argumentat că aceasta nu este o criză asemănătoare celor de până acum şi că îi afectează pe toţi în aceeaşi măsură; Conte şi Sánchez au cerut crearea unui grup de lucru format din şefii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

 

Citește și: Senatul american a votat un plan de 2 trilioane de dolari pentru a susţine economia în contextul coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele