PNL-iștii au început să își împartă miliardele statului din PNDL, așa cum anticipase USL

900.000 de lei au plecat deja spre companii cu cifră de afaceri 0, apropiate PNL

0
Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur, PNL
Alegeri PNL

Mărul discordiei în coaliție și ruperea ei l-a constituit Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, mai ales netransparența alocării banilor, incriminată de USL. Ministrul Justiției, la acea vreme, Stelian Ion a refuzat să semneze avizul pentru PNDL-ul actual și din această cauză a fost demis.

 

Cerneala pe demisie nu e uscată și PNL, prin diverși interpuși și firme cu activitate ZERO au început să-și împartă banii.

Astfel, o anchetă G4Media.ro arată că o serie de primării liberale din Nordul țării oferă indicii despre existența unei rețele clientelare de alocare a banilor din Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, aprobat, în urmă cu o lună, de guvernul condus de premierul PNL, Florin Cîțu, după demiterea lui Stelian Ion.

În decurs de patru zile (1-4 octombrie), primarii din patru comune din Maramureș, cu edili PNL, au atribuit contracte de consultanță pentru obținerea de fonduri din acest Program.

Cele șapte contracte, în valoare totală de aproape 900.000 de lei, au ajuns la firma Nordxpert Consulting SRL, societate cu cifră de afaceri 0 în perioada 2018-2020, care și-a schimbat în vara acestui an obiectul de activitate din ”repararea articolelor fabricate din metal” în ”consultanță pentru afaceri și management”.

Cu aceeași ocazie, societatea a fost cedată de soția unui membru PNL din Baia Mare, pe nume Marius Șerban Bondici, unui partener de afaceri al acestuia. Cei doi conduc o altă firmă, EDS Electric SRL, care, de la intrarea la guvernare a PNL, a obținut milioane de lei din contracte de consultanță și lucrări de construcții cu primării conduse de liberali din Maramureș.

Numai în 2021, aproape 80% din cei 1,8 milioane de lei contractați de EDS Electric din bani publici au ca sursă instituții cu șefi din PNL. Bondici respinge orice legătură între calitatea sa de membru PNL și toate aceste contracte: ”Sunt doar simple speculații.”

Miliardele de lei aprobate de Guvernul Cîțu, în septembrie 2021, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru lucrări necesare comunităților locale, sunt vizate deja de o rețea din care fac parte colegi de partid ai acestuia.

Pentru alocarea banilor, primul pas este întocmirea unor cereri de finanțare/consultanță/proiecte/studii de fezabilitate, iar câteva primării din Maramureș au făcut deja acest lucru. Astfel, între 1 și 4 octombrie, comunele Copalnic Mănăștur, Giulești, Groși și Bogdan Vodă au atribuit direct contracte de aproape 900.000 de lei pentru astfel de servicii.

Toate patru sunt conduse de edili liberali. De fiecare dată, câștigătoare a procedurilor a fost firma Nordxpert Consulting SRL Baia Mare, obiectul contractelor stabilind clar pentru ce se plătesc banii: ”Consultanta cerere de finantare si consultanta managementul investitiei pentru obiectivele de investitii prevazute a fi realizate prin Programul National de Investitii Anghel Saligny”.

Obiectul unuia dintre contracte, atribuit de comuna Bogdan Vodă sursa: SICAP

Nordxpert Consulting SRL este proaspăt intrată pe piața de consultanță, anterior având obiect de activitate principal ”repararea articolelor fabricate din metal, repararea mașinilor și echipamentelor” și ”repararea echipamentelor electrice”.

Schimbarea obiectului de activitate în ”consultanță pentru afaceri și management” a avut loc pe 8 iunie 2021, pe fondul unor anunțuri repetate ale liderului de atunci al PNL, Ludovic Orban, legat de aprobarea unui ”PNDL3” (viitorul Program ”Anghel Saligny”) și exact cu o zi înainte de o ședință a Consiliului Județean Maramureș (lider, tot un liberal), unde s-au alocat bani pentru ”susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare”.

Cu acea ocazie, cele patru localități care au atribuit contracte către Nordxpert Consulting au primit peste 2 milioane de lei, reprezentând circa 8% din cei 26,1 milioane de lei împărțiți către 75 de unități administrative.

Tot pe 8 iunie 2021, pe lângă schimbarea denumirii societății din Set & Go SRL în Nordxpert Consulting, asociatul unic Ioana Georgeta Bondici și-a cedat părțile sociale și calitatea de administrator lui Robert Molcsan.

Ioana Georgeta este soția lui Marius Șerban Bondici, consilier local PNL în Consiliul Local Baia Mare până în 2016 și fost lider al Organizației locale de tineret. Bondici este director tehnic al societății EDS Electric, la care unic asociat și administrator este Robert Molcsan. Până în 2019, cei doi au fost asociați în firma Werner SRL.

Primarii contactați de G4Media pentru a explica modul în care au fost semnate contractele cu Nordxpert Consulting nu au oferit prea multe detalii. ”Se poate să fi semnat. Îl cunosc din vedere pe domnul Bondici, dar nu știu nimic despre contracte, n-am fost aici”, a spus Vasile Ștefan Mihalca, primarul din Copalnic Mănăștur.

”Nu am fost la Primărie, am fost în concediu, poate viceprimarul știe”, a afirmat Anuța Enea-Bizău, edilul din comuna Bogdan Vodă. ”Nu știu despre aceste contracte, poate viceprimarul să știe. Posibil să am un coleg Bondici, nu știu”, a spus și Laurențiu Batin, primarul din Giulești. Edilul din Groși nu a răspuns apelului G4Media.

”Sunt doar simple speculații. M-am rupt de politică acum 5-6 ani, mai merg la sediu doar când se anunță rezultatele la alegeri. Sunt liberal și așa am să mor, dar acest lucru nu are legătură cu aceste contracte. Domnul Molcsan nu este interpusul meu. El vine cu experiența din consultanța oferită de cealaltă societatea a sa, EDS Electric”

Și firma EDS Electric SRL, unde Bondici este director tehnic, a dat lovitura din contracte cu instituții publice după intrarea la guvernare a PNL, în toamna lui 2019. Datele extrase de G4Media din Sistemul Național de Achiziții Publice (SICAP) arată că, în 2018, societatea maramureșeană nu a avut contracte cu Statul. În 2019, valoarea acestora a fost de 130.000 de lei, în 2020 – 2 milioane de lei, iar în ianuarie-octombrie 2021 – 1,8 milioane lei.

Anul trecut, circa 25% din cei 2 milioane de lei au venit de la comuna Bogdan Vodă (primar PNL), alți 25% de la comuna Călinești (tot edil liberal la acel moment). În acest an, din calculele G4Media, 1,4 milioane de lei din cei 1,8 milioane de lei provin de la instituții controlate de liberali, în special din Maramureș.

”Este prietenul meu și membru simplu PNL, dar aceste lucruri nu au influențat în nici un fel atribuirea acelor contracte. Din cunoștințele mele, ei sunt specialiști în ceea ce fac”

Deputat Călin Ioan Bota, președintele Organizației PNL Baia Mare, despre Bondici, contractele Nordxpert și EDS Electric

Atât EDS Electric, cât și Nordxpert Consulting au contractat sute de mii de lei și din accesarea altor Programe Naționale, finanțate din bani publici de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), instituție subordonată Ministerului Mediului: cel pentru reabilitarea rețelelor de iluminat public și cel privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice. Pentru accesarea fondurilor, și în aceste cazuri trebuie semnate, inițial, proiecte de consultanță care se depun la AFM pentru aprobare și alocare de fonduri, cererea fiind mai mare decât sumele disponibile.

Primul venit, primul servit

Teoretic, regula de acordare a banilor este ”Primul venit, primul servit”. Despre derularea programului de iluminat, presa a ridicat, în trecut, semne de întrebare. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în 2020 că fostul lider PNL, Relu Fenechiu, prin intermediul unei firme a soției, încasa milioane de lei din contracte de consultanță semnate cu primării liberale din zona Iașului și a Moldovei pentru Programul de iluminat public.

Acestea urmau a fi depuse la AFM în mandatul ministrului de atunci al Ministerului Mediului, Costel Alexe, căruia Fenechiu i-a fost mentor politic în PNL Iași. Pentru primării, plata banilor către firma soției lui Fenechiu urma să aibă loc după obținerea banilor de la AFM, ca ”onorariu de succes” – de obicei, 4% din valoarea finanțării.

Bondici susține că implicarea în acest tip de afacere decurge din calificarea sa și a lui Molcsan, absolvenți de Energetică, cu lucrări de licență în domeniul iluminatului și că și EDS Electric a oferit primăriilor posibilitatea plății după obținerea finanțării. El spune că, în 2020, din cele 25 de contracte semnate pentru consultanță în iluminat, au fost admise de AFM doar 6, și, din această cauză, în realitate sumele menționate în Sistemul de

Achiziții ca fiind de la Stat (circa 2 milioane de lei în 2020) sunt, în realitate, mult mai mici, ”în jur de 1% din cifra de afaceri EDS Electric pe acel an”. ”Faptul că am prins aceste contracte are o explicație simplă: până la guvernarea PNL nu erau alocați bani pentru astfel de programe. Și dacă era la putere PSD și erau bani, procedam la fel.”

În ceea ce privește Nordxpert Consulting, în cele două săptămâni de când apare în Sistemul de Achiziții Publice, societatea a încheiat contracte de circa 600.000 de lei pentru consultanță în vederea depunerii la AFM de dosare în Programul Național pentru pentru creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice. În prezent, șefia AFM este deținută de UDMR, partenerul de guvernare al PNL.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele