Polonia a răcit, Europa abia acum tușește: îngrijorare pe tema trupelor rusești la granița cu Ucraina

0
armata rusia ucraina

Uniunea Europeană şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, în legătură cu care Washington a cerut la rândul său explicaţii Moscovei, informează AFP.

 

Asta după ce Publicația poloneză Tygodnik Solidarność a informat că Rusia încearcă cu insistență să subjuge Ucraina, amenințând nu numai că va lansa o ofensivă cu trupele concentrate la graniță, ci și desfășurând o operație specială împotriva întregului stat. Autorul articolului afirmă că acțiunile Kremlinului fac parte din operația specială cu numele de cod “Zima” (“Iarna”) îndreptată împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energetic.

Potrivit precizărilor sale, concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina reprezintă un semnal al Moscovei privind o posibilă dezvoltare a unui scenariu în direcția militară.

UE spune că poate lua măsuri

‘Continuăm să supraveghem situaţia şi informaţiile pe care le-am cules până în prezent sunt destul de neliniştitoare’, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un briefing de presă.

Stano a precizat că UE discută cu SUA şi cu Marea Britanie pe acest subiect, afirmând că ‘suntem pregătiţi să luăm în considerare măsuri cu aceşti parteneri dacă va fi necesar’.

Washingtonul a cerut miercuri Rusiei ‘claritate’ cu privire la mişcările ‘neobişnuite’ de trupe din apropierea frontierei cu Ucraina.

‘Nu avem claritate asupra intenţiilor Moscovei, dar îi cunoaştem strategia. Îngrijorarea noastră este că Rusia face grava eroare de a încerca să repete ceea ce a făcut în 2014, când şi-a masat forţele de-a lungul frontierei şi a intrat în teritoriul suveran ucrainean, declarând în mod fals că fusese provocată’, a spus secretarul de stat Antony Blinken într-o conferinţă de presă cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat situaţia cu preşedintele american Joe Biden în timpul vizitei recente la Washington.

‘UE şi Statele Unite susţin deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Îi susţinem deplin (pe ucraineni) în eforturile lor de a-şi moderniza economia şi a-şi creşte rezilienţa’, a scris ea miercuri pe Twitter.

Un responsabil al NATO a transmis că Alianţa ‘supraveghează cu regularitate mişcările trupelor ruse’ şi că ‘este important să se asigure transparenţa şi să se evite orice eroare de calcul’.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, urmează să aibă discuţii luni, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni (…), noi ne ocupăm de treburile noastre şi luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea dacă este necesar, dacă există acţiuni provocatoare ale oponenţilor noştri în apropierea frontierelor noastre’, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a susţinut că ‘forţele NATO sunt foarte, foarte active şi acţionează cu îndrăzneală în vecinătatea imediată a frontierelor noastre, în aer, pe apă sau terestru’.

Întrebat joi dacă desfăşurarea de forţe militare ruse înseamnă că Moscova ar intenţiona să invadeze Ucraina, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a dat asigurări că ‘aşa ceva nu a fost plănuit niciodată, nu a fost făcut niciodată şi nu se va realiza niciodată’. ‘Cu condiţia să nu fim provocaţi, desigur, de Ucraina sau de altcineva’, a ţinut el să adauge.

Citește și Putin vede criza europeană a gazelor drept oportunitate de aur pentru Rusia

Există o penurie și de alte resurse energetice

“Probabil că nu va fi un război. În primul rând, în această perioadă a anului, tancurile rusești ar rămâne blocate în stepele Niprului. În al doilea rând, Kremlinul desfășoară deja o operațiune specială împotriva Ucrainei. Adevărata armă a Moscovei în disputa cu Kievul nu este reprezentată de vehiculele blindate, ci de transportatorii de energie”, a menționat jurnalistul polonez.

Acesta consideră că reducerea bruscă a volumurilor de gaze pompate prin Ucraina și finalizarea gazoductului Nord Stream 2 contribuie la reducerea semnificativă a importanței strategice a țării pentru Europa, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității statului ucrainean. Noua politică a Gazprom a provocat și o lipsă de “combustibil albastru” în piață.

Există o penurie și de alte resurse energetice. Moscova a refuzat să mai furnizeze antracit, fără de care centralele electrice ucrainene nu vor mai putea să funcționeze. Pentru importul de cărbune din alte state, Ucraina ar trebui să plătească mai mult, fapt ce va determina probleme bugetare. De aceea, Kievul a ridicat interdicția privind importul de energie electrică din Rusia, dar Moscova nu o va vinde.

“Iarna aceasta va fi foarte nervoasă pentru autoritățile ucrainene. Kievul nu poate decât să se roage ca aceasta să fie cât mai blândă”, a concluzionat publicația poloneză.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele