putin rusia criza gazelor

Putin vede criza europeană a gazelor drept oportunitate de aur pentru Rusia

Stefan Alexiu

Criza gazelor care a pus în dificultate Europa este văzută de președintele rus Vladimir Putin o șansă de valorificare.

 

Putin presează Uniunea Europeană să rescrie unele dintre regulile pieței sale de gaze după ani în care blocul comunitar a ignorat preocupările Moscovei. Astfel, președintele rus încearcă să îndepărteze piața europeană de prețurile spot către contracte pe termen lung în favoarea companiei rusești de stat Gazprom, potrivit a două persoane apropiate situației.

De asemenea, Rusia caută certificarea rapidă a controversatei conducte de gaze Nord Stream 2 către Germania pentru a spori livrările de gaze, notează Bloomberg.

Putin este așteptat să vorbească astăzi la conferința Săptămânii Energiei din Rusia.

Vezi și Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi electricitate au atins marţi noi maxime istorice

Pe fondul unor fluctuații zilnice record de până la 40% a prețurilor gazelor europene, el a făcut o intervenție calculată pentru a calma piața săptămâna trecută. Putin a transmis atunci că Gazprom poate spori aprovizionarea cu gaze către Europa pentru a ușura lipsurile din piață.

Chiar dacă Kremlinul îl consideră pe Putin salvator al energiei Europei, Rusia nu se iluzionează că va obține concesii politice din partea UE sau va ușura relațiile tensionate ca urmare a crizei, potrivit unui oficial guvernamental și a unui consilier politic apropiat al administrației.

„Putin simte o oportunitate în această criză”, a spus Andrei Kortunov, șeful Consiliului de Afaceri Internaționale al Rusiei, fondat de Kremlin. Acesta a adăugat: „Rusia dorește să grăbească UE în certificarea Nord Stream 2 și să înceapă discuții asupra prețurilor stabile pe termen lung pentru gaz.”

Criza energetică din Europa cauzată de snobi

Putin a spus că actuala criză energetică din Europa este partial cauzată de oficialii și consilierii „snobi” ai UE, despre care a afirmat că au presat schimbarea prețurilor la fața locului „și nu vor să audă nimic altceva”.

Citeste si...  Producătorii români de conserve din legume atacă piața rusă

Liderii UE vor discuta despre creșterea prețului gazului și despre măsurile de reducere a impactului acestuia la un summit de la Bruxelles săptămâna viitoare.

Europa se bazează pe Gazprom pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale. În timp ce stocarea gazului pe continent este reconstruită de la niveluri record pentru această perioadă a anului, există opțiuni limitate pentru livrări din alte surse, cum ar fi gazul natural lichefiat. Odată cu apropierea rapidă a iernii, regiunea poate deveni mai dependentă de Rusia pentru aprovizionare suplimentară, cu scopul să evite lipsurile când vine vremea rece.

Vicepremierul Alexander Novak, care supraveghează politica energetică a Rusiei, a declarat marți că o tranziție pripită de la sursele tradiționale de energie la surse regenerabile a contribuit la criza aprovizionării Europei. Săptămâna trecută, el i-a spus lui Putin că aprobarea europeană rapidă a Nord Stream 2 pentru livrarea de gaze ar da „un semnal pozitiv” piețelor.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *