Polonia pregătește legi protecționiste pentru presă

0
Polish President Andrzej Duda presedinte polonia covid

Polonia va adopta curând un set de măsuri pentru a limita concentrarea trusturilor de presă deținute de străini, a declarat duminică la postul public de radio Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernare.

 

Potrivit sursei citate, PiS a luat în colimator presa străină în timpul alegerilor prezidențiale desfășurate recent în Polonia. Președintele Andrzej Duda și politicieni aliați ai partidului aflat la guvernare au atacat companiile media străine care au criticat guvernul.

Întrebat dacă PiS va propune aceste măsuri înainte de sfâșitul actualului mandat parlamentar, Kaczyński, considerat liderul de facto al Poloniei, a răspuns: ”Vom încerca să facem acest lucru mult mai repede, cel puțin la nivel legislativ, dar succesul acestui proces este legat de numeroase schimbări pe care trebuie să le facem în țară și în privința relațiilor internaționale”. Alegerile parlamentare sunt programate în Polonia în 2023.

Polonia a rămas pe mâna conservatorului anti-justiție Andrzej Duda

Posibile noi reguli sunt încă analizate și există discuții pe acest subiect, a adăugat Kaczyński. El a mai spus că va avea loc o remaniere guvernamentală în această vară, dar că premierul Mateusz Morawiecki  va rămâne în funcție.

Actualul Președinte Andrzej Duda a atacat public în campania electorală un jurnalist german

Președintele polonez Andrzej Duda a atacat public în campania electorală un jurnalist german de la ziarul „Die Welt”. De atunci, corespondentul german primește amenințări. Colegii săi protestează, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Cu câteva zile înaintea votului (alegerile au avut loc pe 12 iulie 2020 – nota redacției), președintele polonez se află sub presiune, inclusiv din cauza unui ziar. Tabloidul de mare tiraj „Fakt” a relatat că șeful statului polonez l-ar fi amnistiat și eliberat din închisoare pe un infractor condamnat pentru abuzarea sexuală a propriei sale fiice.

Președintele a încercat să se justifice, explicând că familia acestuia ar fi cerut iertarea bărbatului. În plus, nu ar fi fost vorba de pedeapsa pentru viol, pentru care bărbatul ar fi efectuat deja întreaga pedeapsă cu închisoarea, ci de interdicția dictată de tribunal de contactare a propriei familii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele