Ponderea construcțiilor în PIB va scădea la 5% în 2017

0

Conform unui studiu realizat de Euler Hermes sectorul construcțiilor a pierdut în ansamblu aproximativ 2% în anul 2016, atingând pragul de 9,6 miliarde euro, în timp ce numărul angajaților a crescut aproximativ cu 5%.

Mai mult, deși produsul intern brut a crescut cu 5,8%, sectorul construcțiilor a înregistrat o pierdere de 5,7% în primele șapte luni ale anului 2017.

Performanțele din ultimile luni au înregistrat o ușoară revenire, indicii evoluând cu 2,8% în iulie față de iunie și cu 1,4% față de iulie 2016. Dar, ponderea infrastructurii din sectorul construcțiilor a fost mai mare de 61% în 2015, față de 57% în 2016 și 2017, chiar și mai redusă în 2018 la 50%.

„La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creștere. Totuși, cheltuielie deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendință de creștere a inflației, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant și lichiditățile. Toate acestea pot da semnalul unei creșteri în întârzierile la plată în lunile care urmează și vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor”, spune Cristina Rusuleanu, Country Manager, Euler Hermes Romania

Scade ponderea construcțiilor în PIB

În ceea ce privește cadrul subsectoarelor există diferențe mari. Așadar, lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25,7%, lucrările nerezidențiale au scăzut cu 11,4%, fiind compensate parțial de creșterea rezidențială de 81,2% în primele 7 luni.

Volumul de lucrări de construcții ar fi la un nivel similar celui de anul trecut în cazul în care vor fi îndeplinite previziunile privind cheltuielile publice inițiale (destul de puțin probabil, având în vedere scăderea din H1).

Construcțiile au reprezentat 5,6% din produsul intern brut în 2016, se preconizează că vor scădea la 5% în 2017.

În ceea ce privește proiectele private, subsectoarele de birouri și rezidențiale determină creșterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mallurilor a stagnat în 2017.

Cererea de birouri este împinsă de centrele de IT și outsourcing, în timp ce consumul crescut a alimentat și subsectorul rezidențial (12.000 de locuințe în 2017 numai în București).

Sectorul rezidențial a continuat să se dezvolte, iar cea mai mare creștere a prețurilor pe metru pătrat în ultimele 12 luni fiind înregistrată în București (aproape 13%) și Cluj (cu 12% mai mult) de la 1.240 euro/metru pătrat și respectiv 1.330 euro/metru pătrat.

Evoluția pieței de materiale de construcții

Lipsa personalului calificat explică performanța slabă atât a producătorilor și comercianților de materiale de construcții, cât și a constructorilor.

Pe subsectorul materialelor de construcții, adezivii se așteaptă să crească cu 5% în 2017, după o creștere de două cifre anul trecut. Dezvoltarea programelor de reabiltare termică a ridicat prețurile la polistiren cu mai mult de 10% în anul 2016 și, prin urmare, sumele facturate.

În timp ce mulți dintre primii 10 jucători din vopsele și lacuri au avansat cu 10% în 2016, așteptările sunt pentru o stagnare în cel mai bun caz în 2017, un declin de câteva procente fiind mult mai probabil. Același lucru se întâmplă și pentru prefabricate.

Alte subsectoare, acoperișurile sau tâmplăria termoizolată, pot totuși să prezinte unele tendințe de creștere în 2017, dacă cererea din proiectele private sau exportul va fi suficient de robustă.

Sursa: Ponderea construcțiilor în PIB va scădea la 5% în 2017

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele