Popoviciu nu a scăpat de pușcărie cu ajutorul SIIJ

1

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins plângerea omului de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu împotriva deciziei de clasare a dosarului de abuz în serviciu şi represiune nedreaptă deschis de procuroarea Adina Florea de la Secţia Specială pe numele fostului judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, unul dintre magistraţii care l-au condamnat pe Popoviciu în dosarul Băneasa, potrivit deciziei instanţei.

 

„Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentul Popoviciu Gabriel Aurel împotriva ordonanţei nr. 6/II-2/2021 din 18.01.2021 emisă de procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, menţinută prin ordonanţa nr. 304/C/2021 din 17.02.2021 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. In baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă petentul la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de către stat”, este decizia CAB.

Viața de miliardari a condamnaților din dosarul ”Ferma Băneasa”, grup la care se adaugă și Tăriceanu

Fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a fost pus sub urmărire penală de procuroarea Adina Florea de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă în legătură cu condamnarea omului de afaceri Puiu Popoviciu în dosarul Băneasa.

Şeful interimar al SIIJ, procurorul Nicu Marin, a infirmat însă decizia de începere a urmăririi penale şi a clasat cazul. Procurorul general al României şi, ulterior, instanţa de judecată au confirmat decizia procurorului Marin. Acesta este procurorul DNA care a instrumentat dosarul Băneasa în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenţie cu executare, în august 2017.

Fostul magistrat Ion-Tudoran, acum pensionat, este cel care l-a condamnat pe Popoviciu la 9 ani de detenţie cu executare. Ulterior, Înalta Curte a confirmat decizia lui Tudoran, însă i-a scăzut pedeapsa lui Popoviciu la 7 ani de închisoare.

Judecătorul Ion-Tudoran a judecat şi latura civilă a procesului şi a decis confiscarea terenului de 220 de hectare din Băneasa, care a aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi ambasada SUA. Ulterior, Înalta Curte a casat decizia de confiscare şi a trimis dosarul privind latura civilă la rejudecare, la CAB.

Procuroarea Adina Florea de la Secţia Specială l-a acuzat pe fostul magistrat Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran că ar fi motivat sentinţa privind latura civilă după ce a ieşit la pensie şi se afla într-un sanatoriu.

Punerea sub acuzare a fostului magistrat Ion-Tudoran a venit în contextul în care, la Londra, au început audierile în apelul privind extrădarea lui Puiu Popoviciu în România şi în condiţiile în care instanţa britanică a solicitat informaţii Ministerului român al Justiţiei privind condamnarea din România a omului de afaceri.

Citește și Lobbyiștii anti-justiție: Legăturile dintre Rudolph Giuliani, Cătălin Dancu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu și Louis Freeh

În vara lui 2019, o curte de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.

Potrivit aceloraşi surse judiciare, fostul judecător Corneliu Tudoran mai este vizat de un alt dosar la SIIJ, de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi fapte de comerţ incompatibile cu funcţia, instrumentat de procuroarea Mihaela Iorga Moraru.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele