Posibila fuziune a UniCredit cu Societe Generale ar crea a treia bancă din Europa și cea mai mare din România

0

Discuțiile despre poziția inferioară a băncilor europene în comparație cu cele americane sau chineze nu sunt noi. O multitudine de motive, printre care orgoliile și varietatea și numărul acționarilor au împiedicat până acum fuziunile între bănci europene majore. Acum, însă, se discută din nou o posibilă fuziune între italienii de la UniCredit cu francezii de la Societe Generale, scrie Financial Times.

Elementul comun în relația dintre cele două bănci e CEO-ul UniCredit Jean Pierre Mustier, care a lucrat pentru Societe Generale, și care pare să fi lucrat la idee câteva luni.

Situația este însă foarte încurcată, mai ales că în Italia, climatul politic e foarte nesigur și, potrivit Fianancial Time, Discuţiile orizontul de timp pentru un potenţial deal, a fost mult prelungit faţă de cele 18 luni vehiculate iniţial.

De altfel, UniCredit a mai avut idei de fuziune. Anul trecut, italienii au luat în considerare o „relație” cu germanii de la Commerzbank. Subiectul consolidării sistemului bancar european a fost unul dintre cele mai în vogă topicuri din ultima perioadă, în consiţiile scăderii puternice a dobânzilor şi erodării profiturilor, dar şi în faţa competiţiei crescute din SUA şi China.

Eventuala fuziune a UniCredit cu Societe Generale ar crea al treilea grup bancar mare din Europa cu capitalizare de peste 60 de miliarde de euro şi active de 2.124 de miliarde de euro.

Ambele bănci, prezente în România

O potențială fuziune între UniCredit și Societe Generale ar crea cea mai mar entitate bancară de pe piața românească.

UniCredit a ra­por­tat pentru primul trimestru din 2018 un profit de 29 milioane de euro în România, în creştere cu 38,3% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2017 și ocupă locul cinci în topul după active.

În schimb, BRD, controlată de Societe Generale, a treia bancă după active din România,a reuşit să obţină, anul trecut, pe piaţa locală un profit net record de 1,38 miliarde de lei, iar câştigul din 2017 a fost aproape dublu faţă de nivelul din 2016.

BRD are o cotă de piaţă de 13%, iar UniCredit, o cotă de piaţă de 8%. O fuziune ar forma o bancă cu o cotă de piaţă de 21%, peste BCR, deţinută de grupul austriac Erste, care este liderul pieţei cu o cotă de 16%.

Sursa: Posibila fuziune a UniCredit cu Societe Generale ar crea a treia bancă din Europa și cea mai mare din România

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele