Premieră în sport – femeile din Cuba vor avea voie să boxeze

0
- Reclama -

Guvernul cubanez va permite femeilor să practice boxul în mod oficial, după decenii de restricții, dar nu a fost confirmat încă dacă la nivel profesionist, la fel cum a fost autorizat pentru bărbați la începutul anului acesta.

Printr-un comunicat oficial, Institutul Național pentru Sport, Educație Fizică și Recreere din Cuba a declarat că va organiza o competiție cu 42 de practicante ale boxului, la mijlocul acestei lunii, pentru a alege 12 membre ale unei echipe reprezentative.

Acest lot urmează apoi să debuteze la Jocurile Americii Centrale și Caraibelor din El Salvador, care sunt considerate un prim pas spre Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

Comunicatul este semnat de Ariel Saínz, vicepreședinte al INDER, citat de „Insidethegames”. Acesta a descris decizia ca fiind „un pas important în dezvoltarea boxului cubanez„.

Totodată, Emilia Rebecca Hernández, oficial INDER, a prezis că schimbările vor face ca „sportivele cubaneze să poată ajunge acolo unde le este locul – chiar lângă bărbați„.

- Reclama -

Tot Emilia Hernández a susținut că întârzierea de a permite femeilor să practice acest sport a fost cauzată de faptul că au trebuit investigate „riscurile pe care femeile le-ar putea avea„. S-a confirmat faptul că femeile vor purta protecții suplimentare.

Am pierdut timp, dar îl vom recupera„, a declarat Alberto Puig, președintele Federației cubaneze de box.

Hotărârea a fost anunțată la scurt timp după ce președintele Asociației Internaționale de Box (IBA), Umar Kremlev, a vizitat Cuba, unde s-a întâlnit cu Miguel Díaz-Canel, șeful statului cubanez. Cu ocazia vizitei lui Kremlev, Díaz-Canel a oferit sprijin guvernamental pentru crearea unui mare institut de box, care să ofere oportunități educaționale pentru antrenori și oficiali, programe pentru sportivi și un mijloc de socializare între boxerii retrași din activitate.

Amintim, în luna aprilie, guvernul cubanez a dat „undă verde” pentru ca boxerii profesioniști să poată concura oficial la profesioniști, pentru prima dată în mai bine de 60 de ani, după ce fostul președinte – Fidel Castro a interzis în 1962 boxul profesionist.

De asemenea, femeilor cubaneze li s-a permis deja să concureze în alte sporturi de contact, ca luptele libere, karate, taekwondo și judo, sau la haltere – o altă disciplină ce le-a fost interzisă.

În istorie, Cuba a câștigat 41 de medalii de aur la Jocurile Olimpice, al doilea cel mai mare număr de medalii din toate timpurile, după SUA, cu 50 de astfel de trofee.

Teófilo Stevenson și Félix Savón, amândoi cubanezi, sunt doi dintre cei doar trei boxeri care au cucerit trei medalii de aur la Jocurile Olimpice, alături László Papp, din Ungaria.

Teófilo Stevenson a cucerit titlurile la categoria grea la Munchen 1972, Montreal 1976 și Moscova 1980, iar Félix Savón a triumfat la Barcelona 1992, Atlanta 1996 și Sydney 2000, la aceeași categorie.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele