Premierul italian se pregăteşte să demisioneze

0

Premierul italian Giuseppe Conte se pregăteşte să demisioneze – cu scopul de a forma un nou Guvern, care să fie susţinut de o majoritate mai largă în Parlament -, scrie luni presa italiană.

”Vreau un acord care să dea Executivului o perspectivă până la sfârşitul legislaturii (2023)”, declară Conte, potrivit marilor cotidiene italiene.

Un universitar care nu se revendică de la vreun partid – dar apropiat Mişcării Cinci Stele (M5S) -, Giuseppe Conte a condus două guverne începând din iunie 2018 – primul în urma unei alianţe a M5S cu Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, iar al doilea începând din septembrie 2019, în urma unei alianţe a M5S cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi mai multe formaţiuni de centru.

Retragerea la 13 ianuarie a Partidului Italia Viva al lui Matteo Renzi din alianţă a condus la o criză politică.

Giuseppe Conte a reulit săptămâna trecută să obţină un vot de încredere atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, în urma abţinerii la vot a aleşilor din cadrul Italia Viva şi susţinerii unor independenţi, însă poziţia uvernuuli s-a fragilizat.

În urma acestor voturi, premierul i-a îndemnat pe deputaţii de centru şi independenţi care nu fac parte din coaliţia sa să-i susţină Guvernul minoritar.

Fost preşedinte al Directoratului Astra Asigurări SA, a fost condamnat la 4 ani, 8 luni şi 10 zile

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele