Premierul Orban: Practic, vor exista limitări ale deplasării cetăţenilor pe parcursul zilei

0

Declarațiile Primului Ministru Ludovic Orban despre situația în care se află România și românii, cu explicații clare cu privire la libertatea de mișcare în situația actuală.

 

“Dacă, până la emiterea ordonanţei care va fi prezentată în cursul serii de ministrul de Interne şi de echipa de la MAI, interdicţia de a ieşi din casă a fost valabilă între orele 22,00 şi 6,00 dimineaţa, după emiterea ordonanţei militare, vom impune această restricţie între orele 6,00 şi 22,00. Practic, cetăţenii vor avea posibilitatea să iasă din locuinţă pentru a se duce la muncă, pentru a-şi achiziţiona bunurile necesare pentru viaţa de zi cu zi – mâncare, medicamente şi alte produse. Vor avea posibilitatea de a ieşi din domiciliu pentru a se duce la analize medicale urgente, care nu pot fi soluţionate prin telemedicină şi necesită deplasarea cetăţeanului până la medicul de familie sau până la un spital, în cazul în care sunt chestiuni de sănătate mai grave. De asemenea, se va permite deplasarea în jurul locuinţei pentru mişcare, plimbarea animalelor de companie. Practic, vor exista limitări ale deplasării cetăţenilor pe parcursul zilei”, a explicat Orban

Să reducem cât de mult este posibil riscul de contaminare

“Acţionăm în continuare pe câteva linii foarte precise care urmăresc câteva obiective esenţiale. Primul şi cel mai important obiectiv pe care-l avem este să avem grijă de sănătatea, de viaţa, semenilor noştri, să reducem cât de mult este posibil riscul de contaminare al cetăţenilor români “, a declarat Ludovic Orban

Despre persoanele în vârstă

“Am văzut că s-a rostogolit o informaţie care nu este adevărată privitoare la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Se ştie foarte clar că cei mai expuşi îmbolnăvirii, care prezintă cel mai mare risc, sunt persoanele în vârstă, pensionarii, cei cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja – doar pentru a-i proteja – se va institui practic această interdicţie de a ieşi de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care pensionarii, cei cu vârsta de peste 65 de ani, se vor putea deplasa şi chiar ne impunem ca obiectiv să le asigurăm servirea poate exclusivă în magazinele alimentare, în farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani, astfel încât să nu interacţioneze cu alţi cetăţeni, pentru a-şi cumpăra ceea ce au nevoie pentru traiul zilnic. De asemenea, se pot deplasa ca să facă o plimbare. Deci, modul în care a fost prezentată această măsură nu este corect”, a declarat el.

Despre echipament medical

“Un alt obiectiv important este achiziţia de echipamente de protecţie, de măşti, de combinezoane, de viziere, de ochelari, de mănuşi, toate echipamentele de protecţie. (…) La ora actuală, cererea pe piaţa internaţională a crescut exploziv, facem toate eforturile posibile (…) pentru a putea achiziţiona aceste cantităţi. Am avut ‘n’ contracte, ‘n’ oferte, care, din păcate, nu au putut fi onorate din decizii luate de diferite companii sau diferite state care nu ne-au permis să ducem bun sfârşit contractele care au fost semnate “, a declarat Orban.

Forme de sprijin pentru companii și angajați

“Aţi văzut că am adoptat două ordonanţe de urgenţă privind măsuri economice, în momentul de faţă punem la punct modul de aplicare a lor, astfel încât să fluidizăm cât mai mult procedurile, să le simplificăm cât mai mult pentru a putea oferi companiilor şi angajaţilor toate formele de sprijin pe care le-am hotărât prin ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Orban.

Aer fără viruși măcar în casă: SHARP KC-G50EUH, pentru grădinițe, săli de clasă, birouri de până la 38mp

Ce face Guvernul în privința ratelor la bănci

“Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii, de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă. Noi trebuie, pe de-o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-şi rescadenţeze creditele, să amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi, evident, sistemul financiar-bancar”, a declarat premierul.

Armata iese pe străzi, Președintele e de acord

“Am discutat cu preşedintele României şi cu ministrul Apărării. Armata va fi implicată în misiuni de pază, în misiuni de patrulare şi, de asemenea, în misiuni la frontieră. Adică, vor susţine Poliţia de frontieră şi reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică care sunt la frontieră şi, practic, interacţionează cu toţi cei car vin în România şi dispun măsurile care se vor lua”, a arătat Orban.

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele