Premiul Nobel pentru Economie: David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens

0

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, economiştilor David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens, informează site-ul oficial nobelprize.org.

 

Premiul este împărţit de David Card (Canada), pe de o parte, şi de Joshua D. Angrist (SUA) şi Guido W. Imbens (Olanda-SUA), pe de altă parte.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii.

Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi „pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale”.

Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: Card la Universitatea Berkeley din California, Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Imbens la Standford.

În 2020, Premiu Nobel pentru Economie a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”.

Scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură în 2015, ultimul lider al opoziției din Belarus în libertate

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele