Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 merge în Rusia, Belarus și Ucraina

2

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat activistului belarus Ales Bialiatski şi organizaţiilor Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina, anunţul fiind făcut, vineri, la Oslo.

 

“Laureaţii premiului pentru pace reprezintă societatea civilă în ţările lor. Au promovat mulţi ani dreptul de a critica puterea şi a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Au făcut eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzurile cu privire la drepturile omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificaţia societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

În total au fost 343 de nominalizaţi, iar presa internaţională îi considera favoriţi pe activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Gazprom reia exporturile de gaze naturale spre Italia prin Austria / Prețul gazelor pe bursă continuă să scadă

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele