Presa internațională, despre protestele de la București: 80.000 de protestatari pentru Le Monde, 10.000 la Sputnik

Informateca

Evenimentele din noaptea de vineri din București au avut un ecou și în presa internațională. Dacă BBC a aproximat că numărul protestatarilor din Piața Victoriei a fost de 50.000 iar Le Monde a vorbit despre 80.000 de oameni, organul de anchetă al Kremlinului, Sputnik, a scris despre cel puțin 10.000.

Cei de la CNN au scris despre gazele lacrimogene folosite de Jandarmerie împotriva protestatarilor și anunță că mai mult de 400 de oameni au primit îngrijiri medicale în urma protestului. Aceștia menționează și intervenția lui Klaus Iohannis, care a făcut apel la Ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru a-i cere acesteia explicații despre modul în care au acționat forțele de ordine. CNN menționează și că România figura pe lista țărilor din raportul GRECO în care eforturile anti-corupție sunt tot mai greu de observat.

BBC scrie că ,,violențele au început când mulțimea a încercat să intre în clădirea Guvernului, însă a fost oprită de cordonul de jandarmi. Alți protestatari aruncau cu dale de pavaj spre forțele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene, spray paralizant și un tun de apă.”

Al Jazeera spune poveștile câtorva dintre protestatarii veniți acasă din diaspora special pentru protest. Ștefan și Ileana Angel au venit din Spania pentru a participa la demonstrație. Ileana a declarat pentru AFP, citată de Al Jazeera, că ,,nimic nu s-a schimbat, din păcate. Vrem să vedem autostrăzi moderne și școli și, cel mai important, să nu mai fie nevoie să dai mită în stânga și-n dreapta.” Vlad, agent imobiliar în SUA, a venit cu soția sa la protest. Cei doi sunt stabiliți în New York de 30 de ani. Vlad a declarat că ,,mă deranjează corupția și spălarea de bani de care profită cei din conducere.”

Citeste si...  Raed Arafat vrea să crească numărul de controale în București

The Washington Post a scris despre evenimentele de vineri seara și despre inițiativa Fără Penali: ,,Sute de mii de români au semnat o petiție cerând o lege prin care cei condamnați pentru acte de corupție și alte infracțiuni să fie excluși de la guvernare, însă este puțin probabil ca aceasta să fie adoptată, din moment ce Social Democrații și aliații acestora au majoritate în Parlament.”

Potrivit publicației americane, peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Agenția rusă de știri Sputnik scrie că ,,participanții la protestul anti-guvernamental din capitala României au încercat să înlăture gardurile de protecție și au intrat în conflict cu forțele de ordine vineri, cu aproximativ 100 de răniți ca rezultat”.

Die Welt, cotidianul german, a scris că 440 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestului. Jurnaliștii germani menționează problemele juridice cu care se confruntă Liviu Dragnea, după ce în iulie au publicat un articol în care criticau atenția pe care o primesc evenimentele din Ungaria și Polonia, în vreme ce în România ,,guvernul lucrează aproape neobservat la slăbirea sistemului judiciar.”

Cotidianul francez Le Monde relatează evenimentele din 10/11 august, aproximând un număr de 80.000 de participanți la protest. Aceștia menționează că ,,autoritățile din Vest și Comisia Europeană sunt îngrijorate în legătură cu statul de drept din România, mai ales pentru că țara va deține președinția UE pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019.”

Citește și Die Welt, despre proteste: Imagini sumbre din ţara care va prezida statele UE din ianuarie 2019

De Vlad Mitu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *