UE va investi masiv într-o infrastructură echitabilă a țărilor membre, pentru a concura planul Chinei

Filip Constantin
Sursa foto: jooinn.com

Oficiali ai Uniunii Europene anunță că vor fi rezervate până la 300 de miliarde de euro pentru infrastructură şi alte tipuri de proiecte, în planul numit „Poarta Globală”, ca o alternativă la iniţiativa Chinei „Belt and Road” – „O centură, un drum”.

Cotidianul „Financial Times” a văzut proiecte elaborate de Comisia Europeană, care sugerează că ambiţiile UE se bazează pe fonduri publice, inclusiv din partea statelor membre, şi atragerea de investiţii masive din sectorul privat.

Cele 300 de miliarde de euro, care ar urma să fie investite până în 2027, vor include resurse din bugetul UE, de la statele membre, de la instituţiile financiare europene şi de la bănci naţionale pentru dezvoltare. „Trebuie mobilizate şi finanţări din sectorul privat, precum şi expertiză şi susţinere pentru acces la finanţări sustenabile„, conform unui proiect de document al Comisiei Europene. Planurile ar urma să fie prezentate oficial peste câteva zile.

Totodată, țările occidentale încearcă să intensifice implicarea într-o serie de proiecte în state aflate în dezvoltare şi să contracareze reţeaua „O centură, un drum”, dezvoltată de China.

„Global Gateway” nu este prezentat în mod explicit ca fiind o alternativă la planul Chinei, dar Comisia Europeană subliniază că va oferi o variantă „bazată pe valori” şi o „abordare etică”.

Prin oferirea unei opţiuni pozitive pentru dezvoltarea infrastructurii mondiale, proiectul Poarta Globală (Global Gateway) va face investiţii în stabilitatea globală şi în cooperare, pentru a demonstra că valorile democratice oferă certitudine şi corectitudine, oferă sustenabilitate pentru parteneri şi beneficii pe termen lung pentru oamenii din întreaga lume„, susține proiectul de document al Comisiei Europene.

Citeste si...  Băsescu: România, stat membru NATO şi UE, se află la mâna şi mintea unui psihopat incult

Acest plan al Uniunii Europe are ca priorităţi investiţiile în digitalizare, servicii medicale, energie, transporturi, cercetare și educaţie.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *