Președintele Comisiei de la Veneția: „Cei de la putere vor să schimbe legile”

0

Într-un interviu despre schimbarea pe repede-înainte a legilor justiției din România, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a declarat că „cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”.

Acesta a subliniat faptul că țări precum România nu au o mentalitate democratică solidă, tocmai pentru că fac parte din fostul bloc comunist. Interviul nu s-a limitat doar la situația României, Buquicchio vorbind și despre Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria.

”Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independenței justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, a spus în interviul oferit în exclusivitate pentru Europa Liberă Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția a dezvăluit că instituția pe care o reprezintă lucrează la o opinie preliminară privind situația legilor justiției din România, care va fi emisă la sfârșitul lunii iulie. Aceasta va viza statutul judecătorilor, organizarea justiției și CSM-ul: „Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie președintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: domnul Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis. Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”.

Președintele Comisiei de la Veneția este de părere că „interesele politice” și „mentalitatea” sunt la baza avalanșei de atacuri la adresa justiției în statele din Estul Europei: „Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigătorii vor să ia totul. (…) Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, această idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”.

Întrebat ce pârghii are Comisia de la Veneția în cazul în care legi controversate sunt adoptate în aceste țări în ciuda opiniei contrare a Comisiei de la Veneția (n.r. Ungaria a adoptat o serie de legi ce incriminează orice persoană sau grup care oferă ajutor unui imigrant ilegal care solicită azil. Pachetul de legi a fost botezat „Stop Soros” ), Gianni Buquicchio a spus că: „După cum știți, noi nu avem decât o pârghie morală, care nu a funcționat, din păcate, în acest caz. În majoritatea cazurilor, recomandările noastre sunt luate în considerare. Ungaria ar fi putut aplica măcar o parte dintre recomandările noastre… (…) Pe de altă parte, UE are o serie de pârghii de acțiune. Comisia Europeană a anunțat că va lua măsuri. Ce măsuri, vom vedea”.

Citește și Șeful DIICOT: 4.770 de dosare ar trebui închise dacă intră în vigoare Codurile penale modificate

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele