Președintele PSD, indecis între Schengen și Budapesta

0
Liviu Dragnea, invitat la învestirea lui Trump

Președintele PSD Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu ministrul de externe francez în care a abordat teme precum aderarea României la spațiul Schnegen. Din comunicat și potrivit declarațiilor lui Dragnea reiese că preșdintele camerei deputaților și-a aratat deschiderea și alegerea de a continua pe calea europeană, de a face în continure pașii finali pentru aderarea la Schegen și că este necesară revizuirea foii de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa. În privința relațiilor economice, s-a pus accent pe dorința de a diversifica domeniile de cooperare, inclusiv prin transferul de cunoștințe de la instituțiile franceze în materia atragerii de fonduri structurale.

“Abordarea mea, ca președinte al Camerei Deputaților și al partidului de guvernământ, este foarte clară – trebuie să construim o relație specială între România și Franța, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social și cultural, care să ofere garanția unei colaborări și cooperări corecte și oneste, bazate pe respect reciproc. I-am transmis domnului ministru Jean-Yves Le Drian un mesaj ferm cu privire la necesitatea de revizuire a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, al cărui conținut să devină mai concret și aplicat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit sursei citate.

De remarcat, faptul că în întâlinirile oficiale cu lideri europeni președintele camerei deputaților se prezintă cu fiecare ocazie un pro european convins care dorește ca România să continue să se alinieze la valorile europene mai departe și un lider care dă de înțeles că acest parcurs european ar putea fi drumul decisiv pe mai departe al României fără nici un echivoc.

Citește și România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru admiterea în Schengen

Cu toate astea, șeful PSD în afara întâlnirilor oficiale, atunci când este pus în situația de a răspunde unor comunicate, unor declarații sau opinii ale unor înalți oficiali europeni sau instituții europene, mai ales în domeniul justiției și a controverselor apărute de peste 1 an de zile încoace, liderul PSD arată aproape cu fiecare ocazie o atitudine fie arogantă, fie de dispreț, fie de dezamăgire, fie se prezintă ca fiind ușor iritat  sau inflamat pentru că europenii cer explicații în legătură cu modificările ce se produc de 1 an de zile în acest domeniu.

De asemenea, nu putem să nu remarcăm că în general avem parte în multe rânduri de un discurs la nivelul al coaliției destul de controversat, populist și chiar cu ușoare tendințe anti europene, pe modelul maghiar al lui Victor Orban sau cel al guvernului conservator  din Polonia.  Liviu Dragnea pare decis ca în funcție de moment, de eveniment, de publicul căruia i se adresează și de fapt de conjuctura de moment, să devină în funcție  de propriile interese de fapt, fie pro European convins, fie eurosceptic. Și la nivelul partidului său, lucrurile nu par a sta deloc diferit, mai exact, partidul pare  a fi imparțit când vine vorba de drumul României în viitor fie spre Europa, fie spre zona celor sceptici care contestă U.E.

Tot mai mult în utlimii ani, pe de o  parte avem membrii ai partdiului care repetă că instituțiile europene și alte voci puternice din Europa ar trebui să se mai abțină să își dea cu părerea pentru că ar încălca independența statului, membrii de partid și din coaliție care se remarcă cel mai mult prin acest gen de discurs în care bineînțeles întâlnim și multe conspirații de-a dreptul ridicole de unde bineînțeles  Soroș nu putea lipsi. Această categorie din partid care își asumă nenumărate critici la adresa europenilor o întâlnim  mai ales în zona justiței, unde au loc și se decid aproape zi de zi transformări controversate și tot mai contestate din domeniul justiției, aceste modificări criticate ca fiind fie neglijabile, fie dăunătoare pentru indepdența justiției. Pe de altă parte avem și ministrii care cel puțin în diverse momente importante, în diverse întâlniri oficiale par deciși să meargă pe calea europeană, precum actualul ministru de externe al Romaniei Teodor Meleșcanu.

De remarcat, de asemenea,  faptul că în timp ce în întâlnirile oficiale cu diverși europeni cu funcții înalte PSD alege să se prezinte ca un partid pro European, total deschis pe toate unghiurile la o bună colaborare și la un nelipsit dialog pe toate subictele, toate astea pentru că după sfâriștul întâlnirilor cu diverși oficiali europeni, odată rămași din nou de capul lor singuri, PSD revine la populisme, la politica naționlistă, plină de conspirații și foarte sceptică cu privire la partenerii externi. Liviu Dragnea cel mai probabil își imaginează că prin această foarte posibilă tactică europenii vor fi mai ușor de păcălit și își vor face o impresie falsă, dar pozitivă, legată de România și felul în care este guvernată.

Dacă aceasta este într-adevăr strategia lor care pare să se confirme tot mai mult, odată ce controversele legate în special de domeniul justiției devin tot mai aspru criticate în special chiar din exterior, PSD greșește enorm. Pe lângă faptul că astăzi există numeroase căi de informare iar viteza de circulație a informației este foarte rapidă și în continuă dezvoltare, chiar înalții repezentanți europeni au declarat în diverse rânduri că sunt foarte informați legat de ce se întâmplă în țară.

Chiar în recenta sa vizită în țară din luna martie, Timmermans, le spunea jurnaliștilor într-o discuție legată chiar de cotroversele tot mai disputate din domediul justiției următoarele: „Se pare că sunt oameni care ne-au spus că CR nu înțelege sau e dezinformată. De acum încolo nimeni nu va mai avea scuza de a spune asta, pentru că vom fi mereu în contact direct” și a mai continuat spunând: „Putem rezolva problemele doar dacă toate instituțiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar și instituțiile internaționale dornice să vă asiste: GRECO, Comisia de la Veneția.”

Așadar domnul Liviu Dragnea pare foarte indecis încă, oare cu cine dorește de fapt? Vrea dialog, vrea Europa și o deschidere la dialog  atât la întâlnirile oficiale cât și în diverse alte situații care necesită raspunsuri către europeni la diverse comunicate, întrebări sau diverse nelămuriri sau preferăm ingoranța, supreficialitatea și aroganța față de niște tipi nasoli din afară care își bagă nasul pe unde nu le fierbe oala și să urmăm modelul europscetic care prinde tot mai mult în estul Europei, în special modelul polonez și cu atât mai mult cel maghiar al lui Victor Orban? Deci Liviule, ce alegi?

Autor: Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele