Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

0

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

 

„Dacă este necesar, putem închide Incirlik şi putem închide Kurecik”, a spus Erdogan nominalizând cele două baze într-un interviu acordat canalului tv pro-guvernamental Al Haber.

Baza aeriană Incirlik găzduieşte focoase nucleare americane. Situată în sudul Turciei, aceasta este utilizată de aviaţia americană în cadrul luptei împotriva grupării Stat Islamic din Siria.

 

Baza Kurecik din sud-estul ţării găzduieşte o importantă staţie radar a NATO.

 

Măsura de închidere a celor două baze ar fi luată ca răspuns la ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni împotriva Turciei şi la o rezoluţie separată a Senatului SUA care a recunoscut uciderea în masă a armenilor de acum un secol ca genocid comis de otomani. Votul a stârnit furia guvernului turc, care a considerat că această măsură a pus „în pericol viitorul relaţiilor bilaterale”.

 

Recep Erdogan a sugerat duminică că Turcia ar putea răspunde şi cu rezoluţii parlamentare care să recunoască drept genocid uciderea indigenilor americani din secolele trecute.

 

Ankara este suspusă unor sancțiuni din partea Washingtonului pentru achiziţionarea sistemelor de apărare S-400 ruseşti, în pofida avertismentelor americane, scrie AFP. Miercuri, Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege susţinut atât de democraţi, cât şi de republicani, care prevede sancţiuni draconice împotriva Turciei şi liderilor săi în legătură cu sistemele S-400 şi ofensiva din Siria. Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, s-au deteriorat în ultimele luni din cauza acestei ofensive lansate de Ankara în Siria împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington.

Citește și: Trump spune că relația cu Erdogan este bună

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele