Preşedintelui Ucrainei crede că Putin este un “pericol mondial” pentru Europa și NATO

0

Petro Poroşenko a declarat în faţa parlamentului Ucrainei că anexarea Crimeei a fost doar prologul unei agresiuni globale declanşate de Kremlin.

Anexarea de către Federaţia Rusă a peninsulei Crimeea şi ‘ocuparea’ unei părţi a teritoriului din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) au constituit prologul războiului hibrid al Kremlinului împotriva Uniunii Europene, NATO şi a întregii lumi democratice, a declarat marţi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-un discurs rostit în Rada Supremă (parlamentul unicameral), reunită într-o sesiune specială cu ocazia împlinirii a cinci ani de la ceea ce Kievul califică drept ‘agresiunea’ Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform.

‘Anexarea Crimeii şi ocuparea unei părţi a teritoriului Donbasului au devenit prologul războiului hibrid al Moscovei nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva Uniunii Europene, inclusiv a Poloniei, împotriva SUA, împotriva NATO, împotriva ţărilor baltice şi în cele din urmă împotriva întregii lumi civilizate’, a insistat Poroşenko.

El a spus că eroii ‘Revoluţiei demnităţii’ – aşa cum este numită în Ucraina mişcarea de contestare fără precedent din 2013-2014 împotriva regimului corupt al ex-preşedintelui prorus Viktor Ianukovici -, soldaţii ucraineni au apărat şi apără frontiera de est a Europei de o invazie, care ameninţă să distrugă libertatea şi democraţia, statul de drept şi respectul pentru demnitatea umană.

La rândul său, şeful legislativului de la Kiev, Andrii Parubii, a declarat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, reprezintă un pericol pentru lumea întreagă. ‘Lumea trebuie să-l oprească pe Putin pentru că consecinţele acţiunilor sale vor fi tragice pentru toate ţările’, a afirmat Andrii Parubii, citat de agenţia de presă Unian.

În cadrul acestei reuniuni speciale a parlamentului de la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a promulgat legea privind înscrierea în Constituţia ţării a aspiraţiilor Ucrainei de a adera la UE şi NATO.

Citeşte şi Putin pierde din popularitate în ritm galopant

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele