Prețul petrolului Brent, la cel mai redus din ultimii 18 ani. Țițeiul WTI a coborât sub 20 dolari/baril

0
- Reclama -

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut, ieri, la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că blocajul impus la nivel mondial ar putea dura luni de zile, iar cererea de carburanți va scădea în continuare, transmite Reuters.

 

Arabia Saudită şi Rusia ar urma să inunde piaţa cu petrol de luna viitoare, dar producătorii şi transportatorii încearcă să stocheze petrolul, pe fondul scăderii cererii.

Estimările arată că pandemia de coronavirus va provoca o scădere a cererii de carburant de cel puţin 20% la nivel mondial, ca efect al restricţiilor impuse de guverne pentru limitarea răspândirii virusului.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut ieri cu 10%, la 22,39 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului american WTI a coborât cu 6,1%, la 20,18 dolari pe baril.

- Reclama -

În timpul tranzacţiilor, petrolul Brent a fost cotat la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după martie 2002, în timp ce petrolul WTI a scăzut la 19,85 dolari pe baril, relatează News.ro.

Luna aceasta a izbucnit un război al preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia, după eşecul negocierilor dintre Organizația Țărilor Exportatorare de Petrol (Organization of the Petroleum Exporting Countries – OPEC) şi producători de petrol din afara Organizaţiei pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de ţiţei, în vederea susţinerii preţurilor.

Deocamdată, eforturile de negociere între Arabia Saudită, Rusia şi Statele Unite ale Americii nu au schimbat perspectiva, Arabia Saudită anunţând, ieri, că intenționează că crească exporturile de petrol la 10,6 milioane de barili pe zi, începând cu luna mai.

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit în timpul unei convorbiri telefonice ca oficiali de rang înalt din domeniul energiei să se întâlnească pentru a discuta despre scăderea preţurilor petrolului.

Indicii petrolului au înregistrat pierderi record timp de cinci săptămâni la rând. În prezent, preţurile petrolului sunt atât de scăzute încât devine neprofitabil pentru multe companii petroliere să îşi continue activitatea, potrivit analiştilor, iar producătorii care înregistrează costuri ridicate nu vor avea altă soluţie decât să oprească producţia, mai ales în condiţiile în care capacităţile de stocare sunt aproape pline.

 

Citește și: Călin Popescu-Tăriceanu: “Reducerea preţurilor la electricitate şi gaze nu se reflectă la consumator. ANRE trebuie să corecteze anomalia”

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele