Prima femeie premier al Suediei, Magdalena Andersson, a rezistat în funcție doar câteva ore

0
Sursa foto: facebook/magdalenaeandersson

Aleasă miercuri la prânz ca prim-ministru, ea a demisionat miercuri seară, din cauza retragerii unui partener de coaliţie şi respingerii de către Parlament a proiectului de buget.

Magdalena Andersson a fost prima femeie premier al Suediei, însă proiectul de buget pe care liderul Partidului Social-Democrat l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală.

Legislativul a aprobat un proiect bugetar alternativ, făcut de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi – SD.

Drept răspuns, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministru, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform ziarului „Bild”.

Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie„, a declarat pentru site-ul „Politico.eu” Magdalena Andersson.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele