Primarii marilor orașe denunță tentativa guvernului de a le tăia bugetele în 2019: ”Forţa primarilor este totuşi mare și nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie”

0

Șefii Asociației Municipiilor din România critică intenția guvernului de a tăia în 2019 bugetele marilor orașe, prin eliminarea sumelor compensatorii stabilite anul trecut.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, şi preşedintele executiv AMR, Ilie Bolojan, au atras atenţia, vineri, asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut, transmite Agerpres.

Ilie Bolojan a apreciat că, dacă intenţia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta „un dezastru” pentru bugetele oraşelor din România.

„Guvernele României, de toate culorile politice, până anul trecut au menţinut o stabilitate în ceea ce priveşte repartiţia banilor pentru autorităţile locale. (…) Era un procent din această categorie, de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectaţi de pe teritoriul unei localităţi, direct primăriei. (…) Impozitul pe venitul global era la data respectivă una dintre cele mai importante surse de venit ale autorităţilor locale din România, bani din care realizam principalele investiţii. Anul trecut s-a adoptat o măsură care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. (…) În această situaţie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a însemnat o diminuare cu 40% şi a veniturilor noastre directe”, a precizat primarul municipiului Oradea.

El menţionat că anul trecut Guvernul a anunţat că e vorba despre o măsură temporară şi că au fost alocate şi sume compensatorii pentru bugetele locale. Ilie Bolojan a adăugat însă că, în urma unei discuţii purtate în această săptămână la Ministerul de Finanţe, a reieşit intenţia Guvernului de a renunţa la mecanismul de compensaţii.

„Aceasta ar însemna reducerea veniturilor noastre din această categorie de impozit cu aproximativ 40% faţă de anii anteriori, lucru care este total inacceptabil şi care practic ne distruge bugetele de investiţii pentru anii următori. (…) Menţinerea acestui procent de 43% va însemna pentru municipiile cele mai mici pierderi de 2 – 5 milioane de euro, pentru cele medii între 10 şi 15 milioane de euro, iar pentru cele mari – pierderi de peste 20 – 30 de milioane de euro”, a mai spus Bolojan.

„În acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) – cea mai importantă componentă a bugetului local – au pierdut aproximativ 26%. Este enorm de mult. Şi aşa primăriile aveau mari probleme cu finanţarea, şi aşa astăzi noi avem probleme foarte grave. Cu această subfinanţare nu se face altceva decât să se agraveze situaţia primăriilor în general şi a municipiilor în mod special… Am înţeles că există o intenţie şi chiar ni s-a prezentat la Ministerul de Finanţe intenţia de a se da mai mult către consiliile judeţene şi mai puţin către primării. Considerăm că este profund în neregulă acest demers”, a declarat și Robert Negoiţă.

În acest sens, primarul a precizat că la nivelul consiliilor judeţene există tendinţa de a aloca bani mai degrabă către localităţile mici.

„Ni se spune că urmează să redistribuie Consiliul Judeţean, într-un soi de echilibrare bugetară. Or, aici, în mod special, municipiile au de pierdut, pentru că judeţele, în general, la redistribuire dau bani către comune şi sate şi foarte rar – şi mai mult deloc – către oraşele mari, pentru că spun că municipiile sunt oricum mai bine finanţate decât comunele, ceea ce este adevărat, dar cred că pe acest model condamnăm oraşele mari la subdezvoltare. De ce? Pentru că pur şi simplu aceste venituri, în proporţie de 75 – 80% sunt produse în oraşele mari. Ar trebui ca cea mai mare pondere a impozitelor care sunt plătite în oraşele mari să rămână acolo unde sunt plătite, pentru a ajuta la dezvoltare”, a arătat el.

„Forţa primarilor de municipii este totuşi mare în România şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie. Noi, în toată activitatea Asociaţiei Municipiilor, am avut un comportament strict administrativ, am evitat aspectele politice, am dialogat cu toate forţele cu care la un moment dat viaţa ne-a pus în colaborare, fiind în Guvern diferite formaţiuni politice, dar ce se întâmplă acum este o agresiune la adresa noastră, pe care nu o putem lăsa fără răspuns. Eu sper totuşi ca oamenii cerebrali, care înţeleg ce înseamnă administraţia şi proiectele, vor lua nişte decizii corecte pentru România pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte repartiţia corectă, echilibrată şi normală a fondurilor pentru autorităţile locale”, a mai spus Ilie Bolojan.

Citește și Asociația VeDem Just a depus plângere la poliție împotriva Lui Iordache, după ce deputatul le-a arătat degetul mijlociu parlamentarilor din opoziție

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele