Primărița care demască în câteva cuvinte escrocheria guvernului privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

0

Tânăra primăriță Irina Onescu din comuna Petriș, județul Arad a răbufnit într-o postare pe Facebook, nemulțumită fiind în privința acordării fondurilor de dezvoltare din fondurile Guvernului, prin intermediul Ministerului Dezvoltării și ajutorarea administrațiilor locale pe criterii politice cu dedicație și prioritate pentru primăriile conduse de PSD. Irina Onescu arată amăgirerea guvernului PSD – ALDE asupra creșterii salariilor prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Cițiți și Tânăra primăriță, model pentru România

„Deja mă irită la culme retorica de tipul “Primăriile au primit fonduri DIN PARTEA Ministerului Dezvoltării, de ce mai protestează?”
Zău, “din partea”?

De parcă banii ăștia i-ați fi scos din buzunarul propriu și din infinita voastră mărinimie, nu din bugetul de stat la care contribuie cu vârf și îndesat toți românii.

Așteptați osanale? Păi nu ăsta este rolul Ministerului Dezvoltării, să investească în dezvoltare?
Cu o mână dați si cu alta luați. Promisiunile că Guvernul va acoperi găurile din bugetele administrațiilor locale, pierderi rezultate în urma scăderii cotei de impozitare de la 16% la 10%, sunt la fel de sustenabile precum promisiunea că vor crește salariile.

Nu-i bai, din ianuarie 2018, odată cu transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, se va observa cu ochiul liber cum statul încasează 45% din salariul brut al românilor, 45% din munca oamenilor cinstiți, sub formă de contribuții și impozite, iar singura care se va mări va fi inflația, nicidecum veniturile.

Iar voi veniți și ne spuneți că toate acestea sunt spre binele nostru?

Jur că deja mă părăsește diplomația. Păi voi chiar ne credeți pe toți tâmpiți?” spune tânăra Irina Onescu, primarul comunei Petriș.

Irina Onescu spune că fără susținere de la Guvern, administrațiile locale nu se pot dezvolta

„Calcule, estimări, previziuni și așteptări. Într-un singur cuvânt: îngrijorare!

Pentru unele administrații locale sumele care se vor pierde de la bugetele de investiții în urma modificărilor aduse Codului Fiscal sunt semnificative, pe alocuri de ordinul sutelor de mii de euro. Pentru altele, mai sărace, așa cum este și Primăria Comunei Petriș, deficitul va fi “aparent” infim.

Folosesc ghilimele, căci pentru noi fiecare leu contează, iar cei 10.000 de Euro pe care îi vom pierde în 2018, ca urmare a scăderii cotei de impozitare de la 16% la 10%, se resimt atunci când îi raportezi la un buget anual de investiții de maxim 100.000 de Euro, cât am avut în 2017. Acest buget a fost asigurat din mai multe surse:

– fonduri de la Consiliul Județean (~50%);

– sume alocate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (~20%);

– cote defalcate din impozitul pe venit (~30%).

Notă: Ca să vă faceți o idee de ansamblu, un kilometru de asfalt costă 100.000 de Euro, iar în Petriș mai avem vreo 15 kilometri de străzi comunale neasfaltate și alți 4,5 kilometri de drum județean neasfaltat. De alimentare cu apă sau canalizare nici nu mai pomenesc.

Desigur, veți spune, este de datoria primăriilor, implicit a primarului, să atragă investiții și să stimuleze economia locală, să ajute la crearea de locuri de muncă și astfel să crească încasările la buget.

Dar vă întreb, cum anume putem face asta dacă guvernul nu ne sprijină financiar în construcția unei infrastructuri propice dezvoltării economice?

Modernizarea străzilor, asigurarea serviciilor de bază (alimentare cu apă, canalizare), toate acestea costă bani, iar bugetele proprii nu numai că nu sunt suficiente, dar iată că mai și scad.
Ne sunt oferite ca alternativă programele de finanțare guvernamentală, precum PNDL, care însă alocă sprijin discreționar, pe criterii politice, sau programele de finanțare europeană, care nu sunt la îndemâna oricui, căci și ele presupun anumite cheltuieli consistente, fără să garanteze eligibilitatea proiectelor depuse.

Deci, ce ne mai rămâne de făcut, domnilor guvernanți?

Măsurile recent adoptate ar trebui chipurile să corecteze și să echilibreze anumite carențe fiscale. Momentan ele doar contrariază și îngrijorează.
Eu încă aștept să văd partea plină a paharului, dar tare mi-e teamă că paharul s-a golit de mult.

Însetaților!” spune Irina Onescu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele