Primarul Capitalei renunță la amplasarea Târgului de Crăciun în Piața Victoriei sub presiunea protestatarilor

0

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat că renunţă la organizarea Târgului de Crăciun care urma să fie amplasat în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Citiți și Târgurile de Crăciun, justificate de Gabriela Firea

În urma incidentelor soldate cu amenzi, Primăria Capitalei a decis mutarea târgului într-o altă locaţie.

„Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde si Targul de Craciun intr-o alta locatie, dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost incalcata, un barbat a fost batut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresati fizic si verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au incalcat legea, vor raspunde pentru asta, atat civil cat si penal.

Spatiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Exista o legislatie clara cu privire la adunarile publice si respectarea acestei legislatii este obligatorie atat pentru cetateni, cat si pentru instituţiile care au atributii in mentinerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenta unor astfel de violente. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaureaza in Capitala Romaniei si consecintele nerespectarii legii in tara noastra”, a precizat Gabriela Firea, primarul Capitalei într-un comunicat de presă.

Primarul vorbeşte despre „începutul anarhiei”, când Constituţia ţării şi legile nu sunt respectate, iar instituţiile publice nu pot reacţiona. Firea precizează că, dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze un eveniment legal, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială şi la alte instituţii publice.

„Am constatat cu amaraciune faptul ca un eveniment aprobat conform legii de catre Primaria Capitalei este in imposibilitatea de a se desfasura, din cauza unor protestatari agresivi verbal si fizic, care au patruns ilegal in perimetrul delimitat si rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei. Daca azi a fost impiedicata Primaria Capitalei sa organizeze legal un eveniment intr-un spatiu public, ce apartine tuturor bucurestenilor, maine se pot intampla evenimente similare la Administratia Prezidentiala, la Parlament, la alte institutii publice care ii reprezinta pe toti cetatenii, indiferent de apartenenta politica, criterii de gen, convingeri politice, categorie sociala, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a intamplat astazi si, ca atare, trag un semnal public de alarma”, a adăugat primarul general.

Gabriela Firea adaugă, de asemenea, că în Capitală se instaurează „un climat de insecuritate” şi dă asigurări bucureştenilor că le va apăra drepturile şi interesele şi va lupta pentru ca „Bucureştiul să fie, într-adevăr, o capitală europeană”.

„In aceasta ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii in ce priveste manifestatiile publice. Oricine este liber sa protesteze, dar organizatorii manifestatiilor trebuie sa-si asume responsabilitatea. Democratia inseamna libertate, dar in egala masura si responsabilitate. Legea e aceeasi pentru toti!”, a conchis Firea.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele