Probleme la şase reactoare nucleare din Franţa: autorităţile distribuie pastile de iod

0

Şase dintre cele 58 de reactoare nucleare funcţionale ale Franţei au probleme legate de fabricare la unele componente, a anunţat miercuri compania de stat Électricité de France (EDF). Anunţul a fost făcut a doua zi de la lansarea unei campanii de distribuţie de pastile de iod pentru peste două milioane de persoane care locuiesc în apropierea celor 19 centrale nucleare din teritoriul francez.

În urma unei inspecţii efectuate la solicitarea Autorităţii de Siguranţă Nucleară (ASN), Électricité de France a constatat probleme de fabricare la şase dintre cele 58 de reactoare nucleare aflate în administrarea sa.

Potrivit EDF, filiala sa Framatome nu a respectat în totalitate procedurile în cursul unor lucrări de sudare la mai multe generatoare de vapori. EDF menţionează un număr de 16 generatoare cu probleme, la reactoarele 3 şi 4 de la Blayais (Gironde, sud-vest), reactorul 3 de la Bugey (Ain, est), reactorul 2 de la Fessenheim (Haut-Rhin, nord-est), reactorul 2 de la Paluel (Seine-Maritime, nord) şi reactorul 4 de la Dampierre (Loiret, centru). Totuşi, EDF dă asigurări că cele şase reactore nu necesită a fi oprite din funcţionare şi supuse unor intervenţii de urgenţă.

„Nu prezintă vreun risc în materie de integritate sau siguranţă“, a declarat Régis Clément, director de programe pentru EDF.

Pe lângă cele 16 generatoare operaţionale, EDF a depistat probleme şi la altele şapte care aşteaptă să intre în funcţiune. Este vorba de patru generatoare destinate centralei Flamanville (Manche, vest) şi altele trei pentru Gravelines (Nord).

Citeşte şi Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusurile variolei și HIV

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele