Produse cu nicotină promovate pe metrourile din București – Investigație RISE Project

0
nicutina fumez metrou

Metroul bucureștean a promovat recent dispozitivele pentru fumat ale unei platforme online care vinde și produse cu nicotină, a căror reclamă e interzisă.

Reprezentanții platformei care le comercializează susțin că produsele promovate nu dăunează sănătății, dar specialiștii spun că ele determină pe termen lung probleme pulmonare și cardiovasculare.

Unul dintre fondatorii companiei care vinde produsele pentru fumat a fost condamnat, în trecut, pentru trafic de droguri de mare risc.

Arafat – ”vând moartea”

Față de acest tip de produse, secretarul de stat Raed Arafat spunea că ”vând moartea” în urmă cu câțiva ani. Vezi aici: Raed Arafat, semnal de alarmă privind promovarea produselor din tutun: Vând moartea!

Timp de o lună, în perioada 15 aprilie – 14 mai 2022, două trenuri ale Metrorex au fost colantate interior și exterior cu afișe care promovau o platformă online, fumz.ro, care vinde și aparate electronice cu nicotină.

“Toate reclamele la țigările electronice care conțin nicotină sunt ilegale. La fel și reclama la o platformă pe care se vând astfel de produse”, a declarat Magda Ciobanu, medic primar pneumolog și expert în politici de combatere a consumului de tutun.

După ce a verificat platforma online, Magda Ciobanu susține că a identificat două probleme:

“Platforma respectivă conține publicitate la țigara electronică. Acolo nu este doar un simplu enunț, acolo e mai mult, îți face o descriere a produsului, este o promovare. Platforma însăși este ilegală. Faptul că Metrorex face reclamă la această platformă este o dată o problemă, iar a doua problemă este că face reclamă indirect la țigările electronice”.

Și senatorul Adrian Wiener, medic de profesie, e critic la adresa Metrorex:

“Să le promovezi, ca instituție de stat, să permiți reclama la aceste produse mi se pare o iresponsabilitate. Companiile de stat ar trebui să aibă o etică minimală a componentei de advertising, măcar în linie cu politicile asumate de stat”, a susținut Wiener.

Neaprobate de americani

Luna trecută, FDA a respins autorizarea de comercializare a produselor de vapat JUUL.

Vezi și Comisia Europeană reducerea folosirii țigărilor electronice (cu vapori)

Decizia a fost privită ca un efort al agenției de a determina, după ani în care a existat un  vid de reglementare, un control științific asupra industriei vapingului, cu o miză de miliarde de dolari.

Țigările electronice JUUL, produse de o companie conectată la gigantul Altria, au fost în centrul mai multor scandaluri. Mai mulți oficiali guvernamentali și specialiști în sănătate publică au acuzat producătorii că țintesc în special tinerii prin promovarea acestor produse.

Aparatele electronice au priză la tineri în special din cauza aromelor, care nu au fost interzise așa cum s-a întâmplat în cazul țigărilor clasice, dar și pentru că sunt dispozitive mici dimensiuni și ușor de ascuns.

Ultimele statistici arată că în România aproape 250.000 de elevi folosesc țigări electronice și produse de vapat.

Această situație a determinat specialiștii în sănătate publică să susțină ca prevederile legislației antifumat din România trebuie să fie extinse și asupra țigărilor electronice și noilor generații de produse de fumat.

Ce a câștigat Metrorex

Metrorex a refuzat să pună la dispoziția RISE contractul cu platforma online. Din informațiile de pe site-ul companiei de transport reiese că închirierea spațiilor interioare și exterioare dintr-un tren costă 3600 de euro pe lună.

În total 7200 de euro pentru două garnituri de tren. O sumă infimă, ținând cont de expunerea pe care au avut-o materialele publicitare în subteran, acolo unde sunt înregistrați lunar milioane de călători.

Cine vinde ”moartea”

Domeniul Fumz.ro a fost înregistrat anul trecut, mai exact pe 18 septembrie 2021. Este deținut pe persoană fizică, dar compania care îl administrează se numește Doctor Swiss SRL.

Raportările oficiale arată că profitul Doctor Swiss a crescut în ultimii ani de la câteva sute de mii de lei la peste 6 milioane în 2021.

Unul dintre cei doi fondatori ai companiei este George Boșcodeală, condamnat în 2014 pentru trafic de droguri de mare risc. Procurorii antimafia au susținut atunci că el cumpăra etnobotanice și mefedronă, pe care ulterior le comercializa prin intermediul unei companii deținută de sora lui.

Boșcodeală a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în 2014, iar cinci mai târziu a fost reabilitat la cerere de magistrații Tribunalului Galați.

După ce a ieșit din penitenciar, George Boșcodeală a înființat, împreună cu Bogdan Manole, firma Doctor Swiss, care administrează acum platforma fumz.ro, promovată de garniturile de tren ale Metrorex.

Într-un răspuns pentru RISE Project, George Boșcodeală susține că de aproape un an nu mai are nicio legătură cu compania și nici cu platforma care vinde produsele de vapat.

Vezi articolul integral aici: RISE Project

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele