Proiect al “deputatului Mitralieră” adoptat: Vizează infracțiunea pentru care politicianul a fost condamnat

0

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ce prevede că anumite fapte de corupție se pedepsesc doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii „pentru sine”, nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt exclusiv „materiale”. De notat că Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, adică exact articolul care este modificat.

„Se dă liber la mai multe infracțiuni de corupție prin interpuși”, a declarat în urmă două săptămâni deputatul USR Stelian Ion despre acest proiect, în comisia juridică. „Este o dezincriminare parțială a infracțiunilor de corupție”, a adăugat el.

„Dacă spre exemplu se efectuează o operațiune financiară incompatibilă cu funcția de către un demnitar în viitor în scopul obținerii unui folos pentru o rudă sau pentru soție, angajare sau obținerea unei autorizații, nu va mai fi infracțiune”, a mai explicat deputatul.

Proiectul a trecut cu 183 voturi „pentru” și 96 „contra și va merge la promulgare. Vezi aici votul electronic pe acest proiect

Astfel, se propune modificarea art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție:

„(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:

a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

(2) „În sensul prezentei legi, operațiunile financiare constau în operațiuni care antrenează circulația de capital, operațiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operațiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare și cele asimilate acestora, tranzacții comerciale interne și internaționale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerț, operațiunile financiare trebuie să constituie o acțiune de intermediere în circulația bunurilor, făcută în mod organizat și sistematic în scopul obținerii de profit.”

Ce prevede art. 12 în prezent:

„Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvâarșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.”

Câteva informații despre deputatul Cătălin Rădulescu, poreclit „deputatul Mitralieră”:

Deputatul ” Mitralieră” s-a mai făcut remarcat, alături de alţi colegi din coaliţie ca fiind un puternic critic a ceea ce ei numesc “statul paralel”. Acesta a despus de-a lungul timpului o serie de proiecte controversate.

PRAGUL PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU, 200.000 DE EURO

Un alt proiect extrem de controversat şi comentat la momentul respectiv era cel care propunea ca pragul pentru abuz în serviciu să fie ridicat la 200.000 de euro. Proiectul a fost semnat la momentul respectiv de alţi 40 de parlamentari PSD, dar a fost retras odată ce presa l-a prezentat.

Porcela de ”Mitralieră” vine după ce, în urma protestelor din iarna anului trecut, anti OUG 13, Rădulescu a ameninţat protestatarii din Piaţa Victoriei, declarând că deţine acasă o mitralieră.

Deputatul PSD de Argeș, Cătălin Radulescu spunea în 13 martie, anul precedent, într-un interviu pentru “Adevărul”, că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui înfruntaţi cu tunuri de apă: “De ce mai stau ca proştii acolo? N-au treabă, n-au serviciu, n-au copii?”.

După această declaraţie a urmat, în acelaşi interviu, şi ameninţarea cu mitraliera la adresa celor din piaţă. Rădulescu a spus că este pregătit să folosească din nou mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluție: “Nu o să mi-o ia nimeni în viața vieților și o țin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat.”

Citește și Proiect PSD cu deputatul “Mitralieră” printre inițatori: Șpaga pentru altul nu mai e șpagă

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele