
În urma vizitei efectuate la Moscova, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit de la Vladimir Putin o hartă a „Moldovei Mari”, pe care a prezentat-o în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, după întrevederea cu liderul rus, scrie Timpul.md. În cadrul aceleiași conferințe el și-a exprimat nemulțumirea față de tendințele unioniste din Republica Moldova.
Dodon, despre tendințele unioniste de la Chișinău
Acesta a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice și nu ar trebui să fie stopate, singura nemulțumire a sa în legătură cu țara noastră fiind reprezentată de tenditețele unioniste de la Chișinău:
„Noi nu avem nicio problemă cu România, excepție fiind una singură: încercarea de a face unirea cu Republica Moldova. În rest nu avem nicio întrebare. De ce în România funcționează o lege care interzice organizațiile separatiste, iar la noi unionismul este promovat la nivel politic?”, a declarat acesta.
Citește și: Fermierii români nici nu vor să audă de sorg. N-au piață și prețul e mic
El a pledat pentru desființarea organizațiilor unioniste din Republica Moldova, întrucât „o jumătate din România este Moldova, din punct de vedere istoric”, menționând că în România „cei care au pledat pentru reunirea Moldovei istorice” au fost interziși. Acesta a mai adus ca exemplu interzicerea organizațiilor care promovează ideea că „o parte a României este Ungaria”.
Dodon vrea o vizită oficială și la București
Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat reprezintă prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Moldova în Rusia efectuată în ultimii 9 ani. Igor Dodon și-a exprimat speranța ca cea de-a treia vizită să fie ori la București, ori la Kiev (a doua urmând să aibă loc la Bruxelles).
Comentarii legate de harta primită de Dodon
Despre cadoul primit de Dodon, acesta reprezentând o hartă a Moldovei Mari făcută pentru armata rusă în 1790, ziaristul și istoricul George Damian spune că prin acest gest, președintele rus ar susține ideea unei „Moldove Mari”, înstinsă „de la Carpați până în Transnistria”.
El susține, cu explicații istorice, că harta cu pricina are semnificații geopolitice multiple, făcând apel la probleme foarte actuale:
„Harta italianului Bartolomeo Borghi din 1790 amintește de anexarea Crimeei, lansarea conceptului de Novorusia și stabilirea armatei ruse la gurile Dunării într-o poziție care să-i permită intervenția rapidă spre Balcani. Trei idei actuale și cât se poate de active în ziua de azi”.
Sursă foto: www.huff.ro