PSD contestă la CCR împrospătarea judecătorilor și a procurorilor

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, este unul dintre cei care au contestat legea la CCR

0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus la CCR un punct de vedere (amicus curiae) în care respinge obiecțiile de neconstituționalitate aduse de PSD la proiectul legii care ar permite scoaterea la concurs a posturilor din magistratură, potrivit unui comunicat al instituției.

 

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, este unul dintre cei care au contestat legea la CCR.

PSD a atacat la începutul lunii februarie legea care ar permite angajarea de noi magistrați și descongestionarea instanțelor și parchetelor aflate într-o criză acută de personal.

CSM explică de de este inutilă contestarea legii la CCR

CSM arată în punctul de vedere transmis Curții Constituționale că ”obiecțiile de neconstituționalitate invocate de Grupul parlamentar al PSD nu sunt întemeiate”.

Mai mult, în documentul CSM se arată că ”acest demers (al PSD – n.red.) este unul vădit neîntemeiat, care neagă rolul Parlamentului de autoritate legiuitoare supremă și care determină întârzieri greu de surmontat în încercarea constantă a CSM de a rezolva o problemă sistemică de resurse umane la nivelul autorității judecătorești”.

Vezi și Cazanciuc, șef intrerimar la Senat, vrea să scape penalii de pușcărie. Tăriceanu, unul dintre beneficiari

Judecătorii se plâng că au rămas foarte puțini și au foarte multe dosare de soluționat în condițiile în care concursurile de intrare în magistratură sunt blocate, iar magistrații cu vechime se pensionează. Pe fondul volumului foarte mare de lucru, o judecătoare de la Roman a murit la numai 47 de ani după un anevrism cerebral, transmite TVR.

Intrările în magistratură sunt blocate din cauza unui unui vid legislativ. În 2020, Curtea Constituțională a decis că legea privind organizarea concursurilor o încalcă pe cea fundamentală, iar acum, în februarie, PSD a atacat din nou la CCR legea de punere în acord a legislației cu deciziile CCR.

Vezi cel mai performant purificator de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele