PSD îi acuză pe Kovesi și pe Lazăr că au uzurpat competența Parlamentului când au semnat protocoalele secrete cu SRI

0

PSD îi acuză pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general al României, și pe Augustin Lazăr, actualul procuror general, că au uzurpat competența Parlamentului de unică autoritate legiuitoare atunci când au semnat protocoalele secrete cu SRI.

Acuzația apare în solicitarea către Curtea Constituțională de constatare a unui conflict între Parlament și Parchetul General pe tema protocoalelor, semnată și trimisă luni de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

”Procurorii Generali ai României de la data semnării celor două protocoale, Laura Codruta Kovesi și, respectiv, Augustin Lazar în calitate de reprezentanțai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au uzurpat competența Parlamentului de unică autoritate legiuitoare, fapt ce a condus la apariția prezentului conflict juridic de natură constituțională”, se arată în sesizarea transmisă CCR, publicată de site-u Qmagazine.

Pe pagini întregi, în sesizare se face o comparație între securitatea de dinainte de 89 și protocoalele SRI, prin care serviciul ar fi obtinut la fel ca în perioada comunistă atribuții în cercetarea penală. Mai mult, raportul se folosește chiar de citate din raportul Tismăneanu pentru a ilustra o pretinsă similitudine de acțiune.

”Astfel, interceptările se realizau de Seviciul Român de Informații, iar transcrierea interceptarilor NU se facea în integralitate, așa cum prevedea Codul de procedură penală, cidoar în parte, în baza unei selecții a SRI care decide a ce convorbiri sunt relevante în cauză și ce nu. Cu alte cuvinte, SRI, în afara oricărui cadru procedural prevăzut de lege, făcea o primăselecție a probelor, fapt ce avea consecințe deosebit de grave asupra competenței instanțelorde înfăptuire a justiției cu respectarea garanțiilor unui proces echitabil, aspect asupra caruiavom reveni în punctul dedicat acestei probleme”, se mai aratră în sesizarea către CCR.

Deputatul PSD, Florin Iordache, delegat pentru o zi președinte al Camerei Deputaților de către Liviu Dragnea, a depus luni la CCR o sesizare prin care reclamă un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Parchetul general din cauza protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu SRI.

”În data de 8 octombrie 2018, Curtea Constituțională a fost sesizată de către Președintele Camerei Deputaților cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR.

Potrivit sursei citate, ”a fost stabilit termenul de 22 octombrie 2018 înăuntrul căruia părțile aflate în conflict își pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia”, urmând ca termenul pentru ședința de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară”.

Citește și Drogul de mare risc Zombie, care afectează tinerii, a dus la sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele