UPDATE: USR intenționează să sesizeze Comisia Europeană /PSD nu este de acord cu taxarea prosumatorilor de energie

0
centrale fotovoltaice, prosumatori
centrale fotovoltaice
- Reclama -

USR intenționează să sesizeze Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a directivei europene privind energia auto-produsă, dacă Guvernul PSD-PNL-UDMR nu rectifică ordonanţa de urgenţă care introduce taxa pe soare.

 

Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României spun USR-iștii.

„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”,a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Știre inițială

PSD a anunţat, luni, într-un comunicat oficial, că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.

- Reclama -

Social-democraţii menţionează că atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare.

”PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investiţiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică. PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile şi IMM-urile care pot face investiţii în sisteme de producţie de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu şi, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic naţional”, precizează social-democraţii.

”Ca atare, atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, spune PSD.

PSD mai subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanţei de urgenţă, nu are un caracter imperativ în privinţa taxării prosumatorilor.

Foame de bani la Guvern / Ministerul Finanţelor caută 5 miliarde de lei în decembrie

”Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligaţie pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conţinea noţiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituţie cu puţin timp înainte de introducerea actului normativ în şedinţa de guvern”, spune PSD în comunicat.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele