PSD nu uită și nu iartă. Ministerul educației atacă dur Universitatea din București: Dezvoltă programe mai degrabă ca să creeze norme pentru profesori, decât pentru a răspunde cerințelor pieței muncii

0
universitatea-de-vest-timisoara-investitii

Universitățile care au criticat măsurile guvernelor PSD în domeniul educației primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. Între acestea se numără și Universitatea din București. Într-un răspuns fără precedent către Ministerul Educației, Universitatea din București a susținut că, din “ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”.

Universitatea din București a mai precizat că “va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ” pentru a afla “prin ce miracol ‘criteriile’ de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte”. În replică, Ministerul Educației a acuzat că “în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme”. Ministerul a făcut apoi referire la analize în detaliu a locurilor ocupate la licență, master și doctorat, dar și la “rezultate nesatisfăcătoare” ale acestora.

Într-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Educației spune că raportul dintre numărul de profesori titulari și norme “este mult sub” limita minimă impusă de Agenția care acreditează programele de studiu universitare. “Surprinzător, însă, deși acest raport este de ani buni mult sub limită, ARACIS a acordat acestei instituții de învățământ superior, la cea mai recentă evaluare instituțională, calificativul „Grad de încredere ridicat””, subliniază autoritatea. ”O altă problemă identificată în analizele, rapoartele și studiile luate în considerare: „derapajele” universităților de la buna guvernanță. (…) Din analiza datelor publice ale Universității din București pare mai degrabă că la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea să încaseze finanțarea corespunzătoare. (…)

Citește și Universitatea din Bucureşti acuză modul în care Ministerul Educaţiei a alocat cifrele de școlarizare

Deducem că în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerințelor pieței muncii cu privire la absolvenți. (….) În perioada 2014-2016, Universitatea din București a ajuns să primească pentru studiile universitare de doctorat finanțări-record de până la 23% din întreaga finanțare a universității, datorită numărului mare de locuri bugetate atribuite, în condițiile în care media națională era de 12-13%”, mai susține Ministerul Educației, în comunicat.

În concluzie, acesta susține că repartizarea locurilor/granturilor pentru studiile universitare finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019 nu s-a făcut pe criterii politice, ci doar în vederea susținerii domeniilor prioritare de dezvoltare a României. Întregul scandal a început după ce universitățile care au criticiat măsurile guvernelor PSD au aflat că primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. Dintr-un total de 56 de universități de stat, sunt penalizate la buget opt.

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărui rector suspendat este actualul ministru al Educației, Valentin Popa, câștigă 47 de locuri față de anul trecut, astfel că din septembrie va avea bugetate de la stat 1.170 de locuri pentru anul I de licență, informează HotNews.

Universitățile care primesc mai puține locuri de la stat, față de anul trecut sunt următoarle:

  1. Universitatea din București: va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I (cu 60 de locuri mai puțin ca anul trecut)
  2. Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București: total de 40 de locuri (cu 43 locuri mai puțin ca anul trecut)
  3. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: total de 4.790 de locuri (cu 29 locuri mai puțin ca anul trecut)
  4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: total de 3.400 de locuri (cu 25 de locuri mai puțin ca anul trecut)
  5. Academia de Studii Economice din București (ASE): total de 2.750 de locuri (cu 20 de locuri mai puțin ca anul trecut)
  6. Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA): total de 735 de locuri (cu 15 locuri mai puțin ca anul trecut)
  7. Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov: total de 159 de locuri (cu 12 locuri mai puține ca anul trecut)
  8. Universitatea de Vest din Timișoara: total de 2.105 de locuri (cu 10 locuri mai puțin ca anul trecut)

Autor: Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele