PSD vrea să mai pună mâna pe o instituție. ”La conducerea Consiliului Concurenţei va fi instalat omul de paie al lui Dragnea”

0

Comisia juridică şi Comisia de industrii din Camera Deputaţilor au adoptat un amendament al PSD, care prevede ca preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani. Opoziția susține că aceasta este o încercare a PSD de a aduce sub control propriu încă o instituție a statului.

”Preşedintele trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale”, prevede amendamentul, depus la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei.

Potrivit Digi24, un alt amendament prevede că  “membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor două Camere”. În forma actuală a legii, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Citeşte şi Mesajul lui Liviu Dragnea de Ziua Libertății Presei

Opoziția critică dur aceste schimbări.

“În Comisia juridică s-a discutat din nou modificare a legii Concurenţei în sensul în care PSD-ul doreşte cu orice chip să pună mâna pe Consiliul Concurenţei, pentru a-şi instala probabil la conducerea acestei instituţii fundamentale pentru garanzarea unei pieţe libere în România un lacheu. S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la Comisia juridică se află un alt proiect de lege în care Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Şi am ridicat în cadrul şedinţei problema competenţei Camerelor, în sensul în care nici acum cei de la PSD nu s-au hotărât dacă Senatul este Camera care trebuie să adopte decizia în această materie a concurenţei sau Camera Deputaţilor”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Andronache susţine că, prin noile prevederi, Consiliul Concurenţei devine o structură “decorativă”, iar preşedintele României este exclus din numrirea conducerii instituţiei, astfel că va fi instalat “un om de paie la îndemâna lui Dragnea”.

De asemenea, dacă amendamentele intră în vigoare, actualul preşedinte al Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, va fi demis, cu mai bine de un an înainte de a-şi încheia mandatul.

”Viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei nu va mai fi stabilit prin procedura aflată acum în vigoare, preşedintele României fiind exclus din această procedură, Parlamentul fiind cel care va decide. Pe cale de consecinţă, la conducerea Consiliului Concurenţei va fi instalat un om de paie la îndemâna preşedintelui  Dragnea. Modificărilee operate astăzi sunt relevante in acest sens Este păcat că o instituţie fundamentală prevăzută de Constituţia României care trebui trebuie să asigure garanţiile necesare pentru desfăşurarea unei activităţii concurenţiale în materiel comercială în România este aruncată în aer prin aceste modificări”, a mai explicat Andonache.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele