Putin a promis Braziliei că va continua să-i livreze îngrăşăminte

0
Vladimir Putin

Vladimir Putin a promis Braziliei că Rusia va continua să livreze îngrăşăminte, pe fondul preocupărilor legate de foamete în multe părţi ale lumii, generate de războiul demarat de preşedintele rus împotriva Ucrainei, relatează marţi DPA.

 

Rusia îşi va îndeplini obligaţiile, a declarat luni Kremlinul, după o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro.

Apelul a intervenit pe fondul temerilor crescânde cu privire la penurii alimentare cauzate de probleme legate de exportul de cereale şi îngrăşăminte din Ucraina şi Rusia.

În timpul discuţiei, Putin şi-a reiterat cererea ca sancţiunile occidentale să fie ridicate pentru a permite Rusiei să exporte îngrăşăminte şi alimente.

Apelul celor doi lideri a fost programat să coincidă cu summitul G7 din Bavaria (sudul Germaniei), după ce Rusia a fost exclusă din Grupul celor Opt în urma anexării Crimeii.

Liderii grupului G7 de naţiuni bogate s-au întâlnit luni în Germania, pentru a doua zi a unui summit de trei zile, cu conflictul din Ucraina, acum în a cincea lună, pe primul loc pe ordinea de zi.

Vezi și Putin iese din ”bârlog” pentru summitul virtual al economiilor emergente BRICS

Conflictul împiedică cerealele să părăsească porturile ţării şi scumpeşte alimentele pe tot globul, în timp ce experţi şi grupuri de asistenţă avertizează asupra foametei în anumite părţi ale Africii şi în altă zone.

Liderii G7 au folosit deja summitul ca forum pentru anunţul privind interzicerea importurilor de aur rusesc, în noi eforturi de a opri luptele şi a tăia sursele Moscovei de finanţare a războiului.

Germania conduce în prezent G7 şi găzduieşte summitul.

Rusia a susţinut în repetate rânduri că sancţiunile occidentale au un efect redus şi că are alte pieţe pentru mărfurile sale.

În timpul apelului de luni, Putin a reafirmat că vrea „să consolideze în mod constant parteneriatul strategic dintre cele două ţări” din punct de vedere al energiei şi agriculturii, potrivit guvernului rus.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele