Putin a reușit să reaprindă conflictul armat dintre Armenia și Azerbaijan

Stefan Alexiu

Putin a reușit să reaprindă conflictul armat dintre Armenia și Azerbaijan cu ajutorul republicii separatiste Nagorno-Karabah. Acum, premierul armean Nikol Pashinian a cerut joi forțelor ruse de menținere a păcii desfășurate în Nagorno-Karabah să intervină după o nouă izbucnire a violențelor între armata azeră și separatiștii armeni din enclava disputată, potrivit Le Figaro. Turcia este și ea direct implicată în acest război, de partea Azerbaijanului.

 

Redeschiderea conflictului este pe placul lui Putin dim mai multe motive. În primul rând că ar putea afecta discuțiile de pace mediate de UE, care au loc de câteva luni între Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice rivale din Caucaz.

În al doilea rând pentru că ar putea să oprească gazul azer în drumul său spre Europa.

În al treilea rând, un conflict deschis între cele două state ar putea distrage atenția publică de la crimele rușilor din Ucraina. Mai mult, un conflict între musulmani (azerii) și creștini (armenii), ar putea împărți Europa și Turcia, state unite în susținerea Ucrainaei.

Vezi și Putin forțează un conflict între Azerbaijan și Armenia / Miza este gazul azer care vine în Europa

„În Nagorno-Karabah, există o linie de contact unde sunt desfășurate forțele de menținere a păcii, iar acest teritoriu se află sub responsabilitatea lor. Ne așteptăm ca orice tentativă de încălcare a liniei de contact să fie împiedicată de contingentul de pacificatori”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a guvernului său.

Cu o zi înainte, Azerbaidjanul a afirmat că a preluat controlul asupra mai multor poziții și a distrus obiective armene în Nagorno-Karabah, într-o escaladare care a făcut cel puțin trei morți și a reaprins riscul de război. Potrivit lui Pașinian, operațiunea de menținere a păcii trebuie „clarificată”, deoarece Azerbaidjanul refuză să semneze „un document privind mandatul” forței ruse desfășurate din noiembrie 2020. De asemenea, el a cerut Azerbaidjanului să își îndeplinească „obligațiile”: să recunoască „existența Nagorno-Karabahului”, să respecte linia de contact și să recunoască „coridorul Latchin”, care leagă enclava separatistă de Armenia. „În caz contrar, trebuie să promovăm mecanismele internaționale pentru ca Azerbaidjanul să își îndeplinească obligațiile”, a continuat el.

Citeste si...  SUA vor revizui regulile privind deşeurile spaţiale

Azerbaidjan și Armenia – două foste republici sovietice rivale din Caucaz.

După un război soldat cu peste 30.000 de morți la începutul anilor 1990, cele două țări s-au confruntat din nou în toamna anului 2020 pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă care, susținută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan. Peste 6.500 de persoane au fost ucise în acest nou război pierdut de Armenia, care a cedat un teritoriu semnificativ Azerbaidjanului. După semnarea unui acord de încetare a focului în noiembrie 2020, Moscova a desfășurat forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, dar incidentele armate rămân frecvente.


Distribuie articol:
4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *