Putin, călăul propriei armate șa Herson

0
Vladimir Putin

Potrivit publicației The New York Times, Vladimir Putin s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina, în ultimele săptămâni, conform unor informații oferite de oficiali americani. Putin ar fi respins cererile comandanților săi de pe teren de a li se permite să se retragă din orașul Herson, oraș vital din sudul țării.

 

O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Nipru într-un mod ordonat, păstrându-și echipamentul și salvând viețile soldaților.

O astfel de retragere ar însemna o recunoaștere publică umilitoare a eșecului lui Putin în război și ar oferi o a doua victorie majoră Ucrainei, astfel că președintele Rusiei ar fi refuzat propunerea comandanților săi, relatează The New York Times.

Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor în invazia inițială și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea acestui oraș ar fi o realizare majoră pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vezi și Atac devastator cu rachete HIMARS în Herson asupra ocupanților ruși

Concentrat pe victorie cu orice preț, Putin e preocupat tot mai tare de războiul din Ucraina, în timp ce armata rusă pare tot mai slăbită, forțându-l să anunțe o mobilizare parțială care ar putea atrage 300.000 de civili ruși în serviciul militar.

În această lună, Moscova a demonstrat că are prea puține trupe pentru a-și continua ofensiva, suferă de lipsa armamentului de precizie de înaltă tehnologie și nu a reușit să obțină dominația în Ucraina.

Vezi și Crimele lui Putin și sfidarea cecenului Kadârov

Oficialii americani au declarat că, în spatele scenei, Putin își asumă un rol semnificativ în planificarea războiului, inclusiv spunându-le comandanților că deciziile strategice pe teren îi aparțin. Deși Putin acceptă unele recomandări ale comandanților militari, inclusiv propunerea de mobilizare a civililor, implicarea sa directă în război crează tensiuni, spun unii oficialii americani, potrivit The New York Times.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele