Putin spune că negocierile cu Ucraina au ajuns „într-un punct mort” și promite că va continua războiul

0

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina sunt „într-un punct mort” și a promis că va continua invazia Rusiei, în vreme ce Kievul a acuzat Moscova că a sabotat negocierile, potrivit Bloomberg.

Nu a existat niciun progres de zile întregi în discuțiile de pace prurtate online, după ce Ucraina a acuzat trupele rusești că au comis crime de război, inclusiv uciderea de civili neînarmați în Bucha și în alte orașe din nordul Ucrainei. Liderii occidentali au cerut anchete internaționale cu privire la decese.

În primele sale comentarii publice despre presupusele atrocități, Putin le-a comparat mai întâi cu atacurile americane asupra unor orașe precum Raqqa din Siria și apoi a numit afirmațiile legate de Bucha „false”.

Ofensiva Rusiei de aproape șapte săptămâni se desfășoară „conform planului”, a spus Putin marți la o conferință de presă comună la Cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei cu președintele belarus Alexandru Lukașenko.

Dialogul a continuat între cele două părți în format video după ultima întâlnire în persoană din Istanbul din 29 martie. Nu a existat nicio confirmare publică a discuțiilor în această săptămână. Putin a acuzat Ucraina că a renunțat la concesiile anterioare, dar poziția publică a Kievului nu s-a schimbat și dă vina pe Rusia pentru lipsa de progres.

Discuții „dificile”

„Discuțiile sunt extrem de dificile”, a spus negociatorul-șef ucrainean Mykhailo Podolyak, adăugând că Rusia „se ține de practica sa tradițională de a face presiuni publice asupra procesului de negociere”.

Putin a spus că fără un acord de pace, „operațiunea militară va continua până la finalizarea ei finală și sarcinile care au fost stabilite la începutul operațiunii vor fi îndeplinite”.

El a afirmat că fără doar și poate conflictul cu Ucraina este „inevitabil” din cauza legăturilor sale strânse cu Occidentul. Dar, în timp ce Kremlinul a justificat inițial ofensiva ca fiind necesară pentru „demilitarizarea” și „de-nazizarea” Ucrainei prin înlăturarea guvernului său pro-occidental ales democratic, Putin a spus marți că obiectivul principal este „ajutorarea” oamenilor din Donbas.

După ce s-a confruntat cu pierderi majore și eșecul de a captura capitala Kiev, Rusia și-a redus obiectivele de război în Ucraina. Pregătește acum o nouă ofensivă care vizează consolidarea controlului asupra regiunii de est Donbas, care este parțial controlată de separatiștii susținuți de Kremlin și asigurarea unui pod terestre către peninsula Crimeea anexată de Putin în 2014.

Economia Rusiei a rezistat sancțiunilor Occidentului, a spus Putin, invocând recuperarea cursului de schimb a rublei. Dar el a recunoscut că logistica și sistemele de plată rămân o slăbiciune, iar impactul pe termen lung al limitărilor din vest ar putea fi mai dureros. Guvernul se așteaptă la o contracție economică de până la 10% anul acesta, cea mai proastă din ultimele două decenii.

Președintele rus a spus că speră că „bunul simț” va prevala în cele din urmă în Occident, ceea ce va duce la relaxarea sancțiunilor. El a mai spus că, deși inflația în creștere legată de criză va cauza „inevitabil” probleme politice liderilor occidentali, sprijinul public rus pentru politica sa rămâne puternic.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele