”QAnon Shaman”, atacator al Capitoliului american, a fost condamnat 3 ani și 4 luni de închisoare

0
Jacob Chansley,
Jacob Chansley, "QAnon Shaman"

Jacob Chansley, autointitulat ”QAnon Shaman”, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru rolul său în revolta Capitoliului american, anunță CNN.

Departamentul de Justiție a cerut ca Chansley să primească o sentință dură ca o modalitate de a da un exemplu printre protestatarii din 6 ianuarie 2021, iar procurorii l-au poziționat pe Chansley ca emblematic pentru o mulțime barbară.

De atunci, Chansley și-a câștigat faima ca „QAnon Shaman”, o figură cunoscută în mișcarea online pro-Trump și pentru fotografiile distribuite pe scară largă care l-au surprins purtând vopsea de față și o căciulă cu coarne în interiorul camerei Senatului, în momentele asaltului.

Vezi și UPDATE: Focuri de armă și confruntări în Camera Reprezentanţilor din Washington

Judecătorul Royce Lamberth l-a ținut pe Chansley în închisoare de la arestarea sa, în ciuda multiplelor sale încercări de a câștiga simpatie și eliberarea sa.

Alți judecători pot să privească sentința lui Lamberth ca pe un posibil reper, deoarece Chansley este unul dintre primii inculpați infracționali dintre cei peste 660 de cazuri de revoltă de la Capitoliu care primesc o pedeapsă.

Imaginile cu Chansley la Capitoliu au devenit virale din cauza apariției sale bizare în timp ce îi conducea pe alții prin Capitoliu, strigând într-un ”bulhorn”. Fiind unul dintre primii 30 de protestatari din interiorul clădirii, el s-a îndreptat spre senat, care a fost eliberat în grabă mai devreme de vicepreședintele de atunci Mike Pence, și a lăsat o notă pe care scria: „Este doar o chestiune de timp. Vine dreptatea!”, potrivit documentelor sale de pledoarie.

Greva foamei și recunoașterea vinovăției

După revoltă și arestarea sa, Chansley i-a cerut președintelui de atunci, Donald Trump, o grațiere. De asemenea, el a intrat în greva foamei în încercarea de a obține alimente ecologice în timp ce se afla în arest și a vorbit cu „60 de minute” din închisoare fără permisiune. În septembrie, Chansley a pledat pentru o acuzație de crimă de obstrucționare a certificării de către Congres a votului din 2020.

Timp de mai bine de 30 de minute, Chansley i-a vorbit lui Lamberth despre impactul pe care închisoarea l-a avut asupra sa și despre vinovăția pe care o simte pentru încălcarea legii.

El a spus că a greșit să intre în Capitoliu pe 6 ianuarie și că nu este un terorist insurecționist sau intern, ci mai degrabă un „om bun care a încălcat legea”. El va trebui, de asemenea, să plătească 2.000 de dolari pentru daunele aduse clădirii Capitoliului în timpul revoltei și va executa trei ani de eliberare supravegheată la sfârșitul perioadei sale de închisoare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele