Raport ONU: 90% dintre ucraineni s-ar putea confrunta cu sărăcia într-un an

0
Imigranți din diferite orașe ale Ucrainei în sala de sport a uneia dintre școlile din Uzhgorod (regiunea Transcarpatică), 11 martie 2022/ Foto: Nemesh Yanosh / UNIAN

Cei 18 ani de progres socio-economic ai Ucrainei ar putea fi anulați de război, potrivit estimărilor. Nouă din 10 ucraineni s-ar putea confrunta cu sărăcia în următoarele 12 luni, iar țara s-ar putea întoarce cu aproape două decenii în urmă, în ceea ce privește progresul economic dacă invazia Rusiei va continua, conform previziunilor ONU.

Datele publicate miercuri de Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) și citate de Politico estimează că, dacă războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina devine „prelungit”, aproape o treime din cetățenii țării ar cădea sub pragul sărăciei, iar alți 62% s-ar confrunta cu un „ risc serios” de a trece prin acest lucru. De asemenea, se estimează că 18 ani de progres socio-economic ar fi anulați pentru țară.

Cele trei săptămâni de război din Ucraina s-au soldat până acum cu peste 1.700 de victime civile; a împins peste 3 milioane de refugiați peste granițele țării; și a distrus infrastructură în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului ucrainean. Un raport al UNICEF de marți a estimat, de asemenea, că actualul conflict a creat un nou copil refugiat aproape la fiecare secundă.

„În timp ce nevoia de asistență umanitară imediată pentru ucraineni este de cea mai mare importanță, efectele acute asupra dezvoltării unui război prelungit devin acum mai evidente”, a spus administratorul PNUD Achim Steiner, adăugând că „mai este timp pentru a opri această traiectorie sumbră”.

PNUD a recomandat asistență în numerar pe scară largă pentru a ajuta la atenuarea acestei creșteri a nivelului sărăciei. De asemenea, a cerut altor țări să ajute la finanțarea unui „venit temporar de bază” zilnic pentru ucraineni și a spus că donarea a 250 de milioane de dolari pe lună țării ar putea împiedica 2,6 milioane de oameni să treacă de pragul sărăciei.

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina menite să pună capăt conflictului au continuat marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii sugerând un compromis. Între timp, președintele american Joe Biden urmează să călătorească la Bruxelles la sfârșitul acestei luni pentru a se întâlni cu liderii europeni la un summit special al NATO, pe 24 martie, la exact o lună după ce forțele ruse au început pentru prima dată atacul pe scară largă asupra Ucrainei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele