Reacția MAE după ce președinta Ungariei a publicat un clip cu imnul Ținutului Secuiesc

2
- Reclama -

Ministerul Afacerilor Externe „a transmis dezaprobarea fermă” cu privire la faptul că Novak Katalin a publicat un material video cu imnul Ținutului Secuiesc, de la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

 

Ca urmare a mesajelor publice transmise de Președintele Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde zilele acestea în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări. MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, conform unui comunicat de presă al MAE.

Totodată, în context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații „nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

Amintim, preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Apoi, ea a publicat pe Facebook un material video cu imnul Ținutului Secuiesc, filmat la acel eveniment.

- Reclama -

Citiți și: Președintele Ungariei, Katalin Novák, a fost întâmpinată cu proteste și huiduită la Carei

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele