Reacția României la declarațiile despre rasele umane a lui Viktor Orban / Premierul Ungariei a vorbit din Tușnad

4
orban rase aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat luni că declarațiile făcute în România de premierul ungar Viktor Orban, care a acuzat „amestecul” de rase europene și non-europene „nu sunt acceptabile”, dar a notat că oficialii ungari prezenți la Tușnad nu au abordat „chestiuni sensibile” pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.

 

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a declarat Aurescu.

Acesta a subliniat însă că, în cadrul recentei vizite la București a ministrului de externe ungar Péter Szijjártó, în 12 iulie, a „subliniat ferm și clar necesitatea și importanța menținerii discursului public al oficialilor ungari în logica și spiritul Parteneriatului Strategic bilateral din 2002”.

„Am avertizat și am insistat pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea oficialilor ungari aflați în vizită privată în România. Cu acel prilej, ministrul Szijjártó mi-a oferit asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor avea în vedere aceste repere și vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală. Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relația bilaterală să nu fie afectată”, a spus Aurescu.

Nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România

În acest context, ministrul de Externe a subliniat că „partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale”.

Astfel, „solicitările ce au ținut strict de relația bilaterală cu România au fost avute în vedere, nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România, ceea ce e diferit față de alte ediții ale acestui eveniment”, a adăugat el.

Vezi și Orban al Ungariei joacă pe ritmul gazelor lui Putin

Bogdan Aurescu a calificat drept „regretabil” că astfel de idei au fost propagate de pe teritoriul României: „E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”.

Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a precizat că discursul premierului Orban de sâmbătă „nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg”.

4 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele